Novosti

Mazda otkrila adute nove "trojke" u Evropi

Mazda otkrila adute nove "trojke" u Evropi
Foto: N.N. | Mazda otkrila adute nove "trojke" u Evropi

Japanski proizvođač objavio je fotografije i specifikacije nove Mazde3 za evropsko tržište.

Mazda je u Lisabonu održala evropsku prezentaciju nove "trojke". Novinarima su predstavljene obe verzije – limuzinska i hečbek sa 5 vrata, kao i gama motora za Evropu koja se sastoji od jednog dizelaša i dva benzinca.

Novi, turbo-punjeni 1.8 litarski Skyactiv-D mijenja 1.5 i 2.2 litarske dizelaše iz prethodne generacije. Ovaj agregat proizvodi 116 ks pri 4.000 o/min i 270 Nm maksimalnog obrtnog momenta u rasponu 1.600-2.600 o/min.

Prosječna potrošnja dizela prema novom WLTP mjernom ciklusu iznosi 4,7 l/100 km, dok motor emituje 130 g CO2/km. Novi dizelaš opremljen je specijalnim katalizatorom azotnih oksida (NOx) za koji u Mazdi tvrde da značajno smanjuje emisiju ovih štetnih gasova.

Benzinsku ponudi nove “trojke” čine atmosferski Skyactiv-G 2.0 i tehnološki najnapredniji Mazdin motor, Skyactiv-X.

Dvolitarski 4-cilindarski atmosferac isporučuje 122 ks pri 6.000 o/min, dok je maksimalni obrtni moment dostupan pri 4.000 o/min i dostiže 213 Nm.

Zahvaljujući Mazdinoj tehnologiji takozvanog “blagog hibrida” (M Hybrid 24V), ovaj benzinac ima nižu potrošnju, koja iznosi 6,0 l/100 km (prema WLTP ciklusu). Japanski proizvođač navodi da je smanjena i CO2 emisija (na 136 g/km), kao i emisija sitnih čestica.

Drugi benzinac u ponudi je Mazdin potpuno novi Skyactiv-X agregat. Riječ je o prvom komercijalnom benzinskom motoru na svijetu sa kompresionim paljenjem, koji je 2018. dobio dvije nagrade za tehničku inovaciju.

Skyactiv-X koristi Varnicom kontrolisano kompresiono paljenje (SPCCI - SPark Control Compression Ignition), inovativni sistem koji je plod Mazdinog sopstvenog razvoja i omogućava glatki prelaz između paljenja varnicom uobičajene smješe vazduha i goriva i kompresionog paljenja izrazito siromašne smješe.

Na taj način kombinuje prednosti benzinskih motora (kao što su postizanje visokih brojeva obrtaja i čista emisija) i dizel motora (superioran odziv i ubrzanja pri niskim režimima uz nisku potrošnju goriva), poboljšavajući efikasnost i obrtni moment do 30% u odnosu na Mazdin prethodni benzinski motor Skyactiv-G, uz smanjenje prosječne potrošnje goriva za 20%.

Zanimljivo je da Mazda na prezentaciji u Portugaliji nije otkrila specifikacije ovog motora, ali su one "procurile" početkom februara na zvaničnom slovačkom sajtu japanskog proizvođača.

Tako smo saznali da Skyactiv-X u novoj "trojci" proizvodi 180 ks (133 kW) i 222 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Potvrda ove informacije očekuje se početkom marta kada će Mazda3 imati evropsku sajamsku premijeru na auto-salonu u Ženevi.

Inače, sva tri motora standardno su uparena sa 6-brzinskim manuelnim mjenjačem, dok je 6-stepeni automatik dostupan kao opcija. Osim toga, hečbek verzija pogonjena Skyactiv-X jedinicom biće ponuđena i sa i-Activ AWD sistemom pogona na sva 4 točka.

Pogledajte promotivni video nove Mazde3 za evropsko tržište:

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije