Novosti

Prije 32 godine Fićo otišao u istoriju

Prije 32 godine Fićo otišao u istoriju
Foto: N.N. | Prije 32 godine Fićo je otišao u istoriju

Prije tačno 32 godine – 18. novembra 1985. – prestala je proizvodnja Fiće, automobila koji je motorizirao bivšu Jugoslaviju.

Tokom nešto manje od tri decenije u Kragujevcu je napravljeno 923.487 primjeraka legendarnog modela koji je originalno – kao Fiat 600 – predstavljen u martu 1955.

Automobil s dvoje vrata, prtljažnikom naprijed te motorom i mjenjačem straga pokretao je tečno hlađeni 4-cilindrični motor zapremine 633 kubika, snage 21,5 KS.

Iste godine potpisan je licencni ugovor o proizvodnji Fiata 600 u Jugoslaviji. U vrijeme kada se pojavio novi automobil, u listu Borba, glasilu Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, izlazio je kratki strip Kurir Fića (autor Milorad Dobrić) u kojem je glavni junak blago i duhovito kritikovao devijacije u društvu.

Sve se poklopilo s nekom vrstom deminutiva od FIAT i nastao je nadimak Fićo koji je potpuno istisnuo zvaničnu oznaku automobila, slično Volkswagenovoj "bubi" i Citroenovoj "žabi" ili "spačeku".

Probna serija od 25 vozila napravljena je 1956. godine, nakon čega je Fićo stalno unapređivan i poboljšavan. Posljednja evolucija bila je Zastava 850, predstavljena na beogradskom auto salonu 1980. godine, najjači serijski Fićo (35 KS), s motorom iz kombija Fiat 850T.  (radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije