Novosti

Toyotin šleper ubrzava poput Golfa

Toyotin šleper ubrzava poput Golfa
Toyotin šleper ubrzava poput Golfa

Nakon što je Elon Musk najavio prvi Teslin kamion iz Toyote stiže pravo iznenađenje, šleper pogonjen gorivim ćelijama.

Zove se Project Portal, a radi se o projektu implementacije alternativnog pogona na vodonik u svijet kamionskog prevoza. Sudeći po prvim informacijama rezultati su izvrsni.

Pogon je posudio pogonski sistem s Toyote Mirai, i to s dva automobila. Ugrađene su i baterije kapaciteta 12 kWh. Pogonski elektromotor daje 679 KS i 1.794 Nm, a zadatak mu je da preko 36 tona teško vozilo provede kroz 320 km dugu dionicu puta bez stajanja. Zavisno o opterećenju, 40 kg ukapanog vodonika smještenog u nekadašnji prostor za spavanje je dovoljno i za do 400 km. Trenutno za punjenje četiri spremnika vodonikom treba oko pola sata, kažu u Toyoti.

 

I ne samo to, Toyotin šleper s nultim zagađenjem ostvaruje performanse o kojima konvencionalna konkurencija može samo sanjati. Toyotin portparol je za Road & Track izjavio kako će neopterećeni kamion uhvatiti 96 km/h za 10 sekundi, dok Trucks.com piše kako je maksimalna brzina 105 km/h. Njihov test vozač isprobao je i kamion bez prikolice, a tada je međuubrzanje od 40 do 88 km/h postigao u svega 6,3 sekundi. Govorimo o grdosiji od 10 tona.

Toyotin kamion će u narednim mjesecima proći kroz razne testove, a potom će se provesti studija koja bi trebala pokazati u kojoj mjeri je ovakva tehnologija primjenjiva. U Toyoti smatraju da su upravo gorive ćelije i njihov potencijal budućnost cestovnog prevoza.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije