Moto sport

Jarno Truli za "Nezavisne": Ne nedostaje mi trkanje, vino je sada moja strast

Jarno Truli za "Nezavisne": Ne nedostaje mi trkanje, vino je sada moja strast
Foto: N.N. | Jarno Truli za "Nezavisne": Ne nedostaje mi trkanje, vino je sada moja strast

Iako nikada nije bio prvak u Formuli 1, Jarno Truli (44) je bio jedan od vozača koji je imao, a i sada ima, veliku armiju navijača, i to ne samo u rodnoj Italiji. U razgovoru za "Nezavisne" Truli je pričao o proizvodnji vina, porodici, modernoj Formuli 1...

Roditelji su mu bili strastveni ljubitelji moto-sporta pa nije bilo ništa čudno kada je dobio ime po slavnom Jarnu Sarinenu, jedinom Fincu koji je uspio da spoji svjetske titule u moto i auto trkama.

U najbržem cirkusu je vozio skoro 15 godina, a iskustvo je, kao i većina vrhunskih vozača, sticao još kao klinac u nižim takmičenjima, gdje je bilježio dobre rezultate. Na podijum u Formuli 1 penjao se 11 puta i ima samo pobjedu koju je zabilježio u Monaku 2004. godine.

Nakon F1 oprobao se i Formuli E, a znao je da neće moći vječno da vozi, pa se po okončanju karijere okrenuo porodičnom poslu koji je proslavio njegovog djeda. Radi se o proizvodnji vina. U okolini Peskare ima velike zasade vinove loze, a tamo je i porodična vinarija "Kastorani".

"Skoro 20 godina sam posvećen proizvodnji vina i to je porodična tradicija. Moj djed je nekada proizvodio vino i moja velika želja je bila da nastavim ovu porodičnu tradiciju. Volim ovo, posao zasad ide odlično, zadovoljan sam", rekao je na početku razgovora slavni Italijan.

NN: Takav posao zahtijeva i dosta odricanja pošto ste često na putu. Ne tako davno ste boravili u Japanu. Kakve utiske ste donijeli iz Zemlje izlazećeg sunca?

TRULI: Boravak u Japanu je bilo odlično iskustvo. Japan je veoma različit od svega na šta sam navikao. Tradicija u ovoj zemlji je potpuno drugačija i ima mnogo toga da se vidi, sve zavisi na koje mjesto odete. Ostao sam oduševljen mnogim stvarima.

NN: Pored mnogih poslovnih obaveza, koliko imate vremena da posvetite porodici i sebi?

TRULI: Koliko sam posvećen poslu, toliko sam posvećen i porodici. Nemam mnogo slobodnog vremena jer imam troje djece. Trudim se da što više vremena provodim sa njima i da pratim njihove aktivnosti. Enco (stariji sin rođen 2005.) vozi karting i to me takođe čini veoma zauzetim.

NN: Da li očekujete da će nastaviti Vašim putem i da će se domoći Formule 1?

TRULI: Još je rano da pričamo o tome. Ne znam gdje će ga odvesti njegov životni put, ali šta god da odluči, imaće moju podršku.

NN: Ove godine biće osam godina od kada niste aktivni u  Formuli 1. Da li Vam nekada nedostaje takmičenje? Da li i sada nekada poželite da se takmičite?

TRULI: Mnogo toga sam prošao kao vozač i, iskreno, ne nedostaje mi takmičenje. Trkama sam se bavio veliki dio života, još od malih nogu. Sada imam 44 godine i u ovim godinama ne vidim sebe ponovo na stazi. Došlo je vrijeme za mlađe vozače.

NN: Pripadate staroj gardi vozača, a od Vašeg penzionisanja Formula 1 je doživjela dosta promjena. Da li je, po Vašem mišljenju, sada takmičenje gore, nezanimljivije?

TRULI: Da, dosta toga se promijenilo u odnosu na godine kada sam se ja takmičio. Po mom mišljenju, mnogo stvari sada je mnogo bolje, a naravno tu ima i nečega što se pogoršalo. Jednostavno rečeno, ovo je moderna Formula 1.

NN: Sljedećeg mjeseca počinje nova sezona, a još se nisu sumirali svi utisci iz prošle. Kako biste Vi ocijenili godinu iza nas?

TRULI: Iza nas je fantastična sezona. Tri tima koja su bila u vrhu jedni iz drugih su izvlačili ono najbolje i gurali su jedni drugi preko granica mogućnosti. Svi smo mogli da uživamo u borbi Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela, odnosno Mercedesa i Ferarija. Mislim da nas mnogo toga sličnog očekuje i u ovoj godini.

265 trka u Formuli 1 odvezao je Truli. Najviše ih ima Brazilac Rubens Barikelo - čak 322.

1 pobjedu u F1 ima Truli i to je bilo 2004. u Monaku dok je vozio za Reno.

"Trulijev voz"

Bez obzira na samo jednu pobjedu, važio je za jednog od najbržih vozača, a posebno je inspirisan bio na kvalifikacijama, gdje je često bio brži i od rivala sa boljim bolidima. 

"Trulijev voz" je bio izraz koji su TV komentatori koristili za njegov odbrambeni stil vožnje za koji ni oni najbolji nisu imali rješenja. Vozio je za Minardi, Prost, Džordan, Reno, Tojotu i Lotus. Pošto je uglavnom bio u inferiornim bolidima koji nisu mogli u trkama da isprate njegov tempo, Italijan je morao da koristi sve vozačko umijeće da zadrži konkurente iza sebe pa bi iza sebe stvarao kolonu od nekoliko bolida koji nisu mogli naprijed.

U vinu je istina

Nije Jarno Truli jedini sportista koji se nakon sportske karijere okrenuo proizvodnji vina. Legenda italijanskog fudbala Andrea Pirlo u blizini Trenta ima vinograde i vinariju, a nekadašnji NBA košarkaš Kinez Jao Ming svoje vinsko carstvo gradi u vinarskom raju u dolini Nape u Kaliforniji. Uzgojem grožđa i njegovom preradom bave se i bivši američki golfer Greg Norman, nekadašnji NFL igrač Den Marino, bivša zvijezda NASKAR-a Džef Gordon, proslavljeni francuski fudbaler David Žinola, legenda auto-sporta Mario Andreti...

Španski čarobnjak sa fudbalskom loptom Anders Inijesta na zalasku je karijere, ali se već pripremio za penzionerske dane zasadima vinove loze u blizini Albasetea. Ako je suditi po prethodne divije godine, kada je potražnja za vinima iz Španije višestruko porasla, očekuje ga uspješna budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije