Auto zanimljivosti

Gdje je završio posljednji Jugo?

Gdje je završio posljednji Jugo?
Foto: Yugo promo | Gdje je završio posljednji Jugo?

Posljednji primjerak ovog modela sišao je sa proizvodne trake fabrike "Zastava automobili" 11. novembra 2008. godine.

Ljudi gube kišobrane, dokumenta, ponekada i pamet, ali samo kod nas može da se izgubi cijeli muzej automobila, koji je trebalo da bude sačuvan kao svjedočanstvo o velikoj industrijskoj prošlosti Srbije i Jugoslavije.

Proizveden je pod brojem 794.428, a tadašnje poslovodstvo "Zastave" tvrdilo je da se "neće prodavati, već će biti izložen u muzeju.

"Zastavini" radnici su plakali dok su na njegovu haubu stavljali veliku mašnu i naljepnicu sa tekstom: "A sad adio". Radnike koji su 11. novembra 2008. gasili mašine tješila je samo vijest da će posljednji "jugo" u časnu penziju otići sa svim ostalim primjercima proizvodne palete "Zastava automobila" u muzej koji će biti formiran u Kragujevcu.

Planirano je da eksponati budu prvi proizvedeni "fića" sa kontra-vratima, "zastava 1.300" poznatija kao "tristać", nekoliko "stojadina" uključujući onaj iz ekspedicije Kragujevac - Kilimandžaro.

Danas, međutim, niti ima "Zastavinog" muzeja, niti eksponata - vozila.

Za muzej ne zna ni Google

Trebalo je, dakle, samo pronaći muzej "Zastava automobila" u Kragujevcu, a onda je iskrsnuo problem, jer ni Google nije mogao da odgovori gdje se on nalazi.

Posljednji rukovodioci kragujevačkog giganta u likvidaciji, tada sa samo tri zaposlena, tvrdili su da je sa tadašnjom Vladom dogovoreno da muzej bude tamo gdje su ti automobili i proizvedeni, u "Zastavinim" prostorijama koje su tada već pripadale "Fiatu".

Oni, međutim, nisu imali potvrdu od "Fiata" da je zainteresovan za taj muzej, ali su rekli da su ovoj kompaniji "na spisak" predali, osim vozila, i brojnu dokumentaciju, priznanja, plakete, zapise o fabrici automobila...

U Muzeju nauke i tehnike saznali smo da je ova ustanova kulture prije izvjesnog vremena tražila da obavi nadzor nad "Zastavinim" muzejskim vozilima, što joj je zakonska obaveza. Saopšteno im je da su vozila u kragujevačkom kompleksu "Fiata", ali im nije data dozvola da uđu i vide ih.

Pozvali smo kragujevački Muzej "Stara livnica" smješten u zgradi Topolivnice iz 1882, najstarijem sačuvanom dijelu vojne fabrike i Vojno-zanatlijske škole, prve takve u Kneževini Srbiji.

Ovaj muzej osnovan 1953. danas je u sastavu fabrike "Zastava oružje". Tražili smo od njih pomoć, a oni su odgovorili da svakodnevno dobijaju pozive sa istim pitanjem, na koje nemaju odgovor.

"Svi nas zovu zbog tih automobila, a mi pojma nemamo gdje bi oni mogli da se nalaze."

"Izgubili smo vezu još devedesetih kada su se fabrike automobila i oružja razdvojile", rekli su ljubazni muzejski službenici, prenose Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije