Auto zanimljivosti

Jedini bh. restaurator "Zastavinih" auta: "Fići" i jugi vraća stari sjaj

Jedini bh. restaurator "Zastavinih" auta: "Fići" i jugi vraća stari sjaj
Foto: N.N. | Jedini bh. restaurator "Zastavinih" automobila: "Fići" i jugi vraća stari sjaj

KAKANJ - Automobili proizvedeni u nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici "Zastava automobili" za stanovnike bivše Jugoslavije bili su statusni simbol i dugoročna investicija, a limene ljubimce, iako bez sigurnosnih pojaseva na zadnjim sjedištima, automatskih brava i klimatizacije porodice su prenosile s koljena na koljeno.

Modeli zastava 750, zastava 1300, zastava 101, poznatiji kao "fićo", "tristać" i "stojadin", te model zastava jugo danas se smatraju oldtajmerima, a dvadesettrogodišnji Mustafa Čobo iz Kaknja jedini je rastaurator ovih automobila u BiH.

"Od malih nogu, još u četvrtom razredu osnovne škole počeo sam da se interesujem za 'Zastavina' vozila, da ih crtam, da gledam presjeke motora, učim o dijelovima koji čine ove četvorotočkaše. Prosto je, volim te automobile i zato radim s njima", pojašnjava Čobo, koji je svoju dječačku ljubav pretočio u hobi, ali i posao.

Kazuje da je njegov početak u svijetu reparacije i restauracije automobila koji podsjećaju na davna vremena bio težak.

"Radio sam na ulici, što bi se reklo krenuo sam od nule. Nisam imao ni sav potreban alat. Danas vozila servisiram u garaži koju mi je prijatelj Haris Ćehajić dao na korištenje, a nabavio sam i većinu potrebnog alata", priča Čobo za "Nezavisne".

U servis u poznatoj kakanjskoj Parmak mahali dolaze ljudi iz cijele BiH, regiona, ali i svijeta u želji da njihovi ljubimci na četiri točka dobiju izgled kakav su imali kada su izašli iz kragujevačkog giganta, nekadašnjeg najvećeg proizvođača automobila na Balkanu, koji je posljednje primjerke juga u prodaju pustio 2008. godine.

Kada mušterija u garažu doveze automobil na restauraciju, Čobo organizuje sav posao. Popravak limarije - pjeskarenje, kitovanje, poliranje, farbanje - i tapaciranje unutrašnjosti rade majstori sa kojima mladi ljubitelj "Zastavinih" primjeraka sarađuje, a on se bavi mehanikom, elektronikom i završnim detaljima - svaki automobil na kraju krasi prepoznatljivi "Zastavin" znak.

Priča Čobo da vlasnici oldtajmera koji se odluče da ih prepuste u njegove ruke imaju novac i ne pitaju koliko će u konačnici koštati njegov rad - sve što žele je da njihov automobil izgleda kao nov.

"Bitan je kvalitet, da se posao uradi kako treba, da sve izgleda kako je bilo kada je auto sastavljen u fabrici", pojašnjava on i kazuje da je "fiću" ili jugu najlakše rastaviti, ali kada počne sastavljanje, proces je dugotrajan i svaki korak restauracije mora se ispoštovati do najsitnijih finesa.

Ne može sa sigurnošću kazati koji je najstariji model "Zastavinog" automobila koji je restauirao, a kada je u pitanju broj četvorotočkaša koje su vlasnici u njegovu radnju dovozili iz cijelog svijeta, procjena je da ih je bilo pedesetak.

"Rezervne dijelove za automobile pronalazim širom BiH, ali i u Srbiji. Iako je riječ o automobilima starijih godišta, dijelovi se mogu pronaći, ostalo je dosta zaliha još iz bivše Jugoslavije", kazuje Čobo, koji u potragu za dijelovima širom BiH, ali i regiona odlazi svojim jugo tempom iz 2001. godine.

Na naše pitanje koji "Zastavin" auto je najteže popraviti, Mustafa kroz smijeh kazuje da dobar majstor ima rješenje za svaki kvar, ali da se ipak kao komplikovaniji modeli za popravku izdvajaju novije generacije automobila, te jugo 45.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, priča najmlađi poznavalac "Zastavinih" automobila u BiH da je u planu širenje posla, a samim tim i garaže, jer više nema gdje smještati oldtajmere koji mu skoro svakodnevno stižu u radionicu.

Dani kada se "fićom", "stojadinom" ili jugom porodično išlo na ljetovanja i zimovanja, kada su se prevaljivali kilometri puta i stvarale uspomene ono je što Čobo može vidjeti na pređenoj kilometraži na satu, tapacirungu koji se vremenom pohabao i promijenio boju, propaloj karoseriji, motoru koji je izgubio na snazi...

Ali, za kraj razgovora mladi Kakanjac koji s mehaničarskim znanjem i spretnim rukama može "izaći na crtu" i mehaničarima s dugogodišnjim iskustvom,  kazuje da rad sa "Zastavinim" autobomilima, iako nekada težak i naporan, ne bi mijenjao za bilo koji drugi posao i da je ono što on radi čista ljubav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije