Auto zanimljivosti

Koji automobili su zaista ekološki najprihvatljiviji

Koji automobili su zaista ekološki najprihvatljiviji
Foto: Unsplash/Ivana Cajina | Koji automobili su zaista ekološki najprihvatljiviji
N.N.

Mnogi misle da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila sa SUS motorima, ali da li je to baš tako?

Njemački auto-klub ADAC sproveo je EcoTest 2021, ispitujući ekološku prihvatljivost 112 modela automobila.

Test je uključivao automobile sa benzinskim i dizel motorima, hibride, električne automobile i vozila na tečni naftni gas (LPG), kao i na komprimovani prirodni gas (CNG).

ADAC je pritom mjerio potrošnju goriva i emisiju pojedinih gasova (ugljen-monoksid, azotove okside i ugljen-dioksid). Važno je napomenuti da su, osim ovoga, ispitivači uzeli u obzir i zagađenje koje nastaje u proizvodnji određene vrste goriva.

Takođe, u slučaju električnih automobila, ADAC je uzeo u obzir emisije elektrane tokom proizvodnje energije, uzimajući kao referentni trenutni energetski miks Njemačke i prosječnu potrošnju struje pojedinih modela tokom testa.

Nakon konačnog bodovanja, automobili su rangirani u klase prema broju zvjezdica (1-5 zvjezdica). Zanimljivo je da mnoga električna, hibridna i vozila koja koriste tečni naftni gas nisu dobro prošla, zaradivši svega dvije ili čak samo jednu zvjezdicu.

Sa druge strane, automobili sa CNG pogonom pokazali su se ekološki najprihvatljivijim.

Pogledajte liste 10 najbolje (5 zvjezdica) i 12 najlošije (1 i 2 zvjezdica) ocijenjenih modela kada je riječ o ekološkoj prihvatljivosti:

Modeli ocijenjeni sa 5 zvjezdica - ekološki najprihvatljiviji

Modeli ocijenjeni sa 1 i 2 zvezdice - ekološki najneprihvatljiviji

(B92)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije