Auto zanimljivosti

Prije 35 godina iz sarajevske fabrike izašao prvi Golf "dvojka"

Prije 35 godina iz sarajevske fabrike izašao prvi Golf "dvojka"
Foto: Screenshot / Youtube | Kralj balkanskih puteva: Prije tačno 35 godina iz sarajevske fabrike stigao prvi Golf "dvojka"

Godišnje se u Vogošći pravilo oko 25.000 vozila, ali je rekordne godine 1989. proizvedeno 37.411 automobila.

Krajem 1983. godine kompanija Volkswagen je predstavila drugu generaciju Golfa, koju je projektovao direktor dizajna Herbert Šafer, koristeći Đuđarov model. U odnosu na predhodnika, "dvojka" je veća po svim dimenzijama, pa je shodno tome i ona teža za 120 kilograma.

Golf 2 je izrađen u ukupno 6,3 miliona primjeraka, a njegova premijera je bila održana na Salonu automobila u Frankfurtu septembra 1983. godine, dok je za američko tržište prvi Golf je isporučen 1985. godine.

Ovaj automobil donosi dosta promjena na motorima, uvodi GTD motor i Sinhro pogon, koji prvi put omogućuje pogon na sva četiri točka.

U Tvornici automobila Sarajevo (TAS) u Vogošći, nakon osam godina proizvodnje prve generacije Golfa, izašla je 1985. godine i prva sada već legendarna "dvojka".

Godišnje se u Vogošći pravilo oko 25.000 vozila godišnje, a izvoz na osnovu kooperacije TAS-a pred rat je iznosio od 250 - 300 miliona maraka, uz plan da se popne na pola milijarde.

Godine 1988. u fabrici je bilo zaposleno 3.109 radnika, koji su proizveli 28.341 automobil, od kojih je 15.184 direktno bilo isporučeno Volkswagenu, podsjeća Radio Sarajevo.

Zasnovana na uspješnoj sedmogodišnjoj masovnoj proizvodnji, Volkswagen se pripremao za proizvodnju od 40.000 vozila Golf I. To je u narednoj 1989. godini skoro i ostvareno, kada je do kraju godine proizvedeno 37.411 automobila.

To je bila rekordna godina u proizvodnji Volkswagen Golfa u TAS-u, kada je u njegovu proizvodnju bilo uključeno 3.500 radnika. Primjerci Golfa koji su silazili sa proizvodnih traka TAS-a, u odnosu na one iz Njemačke, imali su posebne oznake po kojima se znalo da su bili proizvedeni u Jugoslaviji.

Tako je Golf proizveden u TAS-u nosio oznake: J, JL, JX, JD, JLD i JGL, a na prednjoj strani je imao montiran grb Sarajeva.

"Dvojka" je postala svojevrsni fenomen u Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, a bila je popularna i u ostalim dijelovima Jugoslavije. I danas 2020. godine nije rijetkost da sretnete na ulicama Golfa koji odolijeva zubu vremena, a ponosni vlasnik će uvijek izjaviti da ga auto sluša odlično i da je "K'o nov!".

Za Golf II slobodno se može reći da uživa status nacionalnog automobila Bosne i Hercegovine.

(radiosarajevo.ba)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije