Agrar

Malinari u RS traže 9 KM za kilogram maline

Malinari u RS traže 9 KM za kilogram maline
Foto: Pixabay | Malinari u RS traže 9 KM za kilogram maline

SREBRENICA, BRATUNAC - Berba malina u Republici Srpskoj je skoro gotova, a iako otkupljivači još nisu formirali cijenu, proizvođači zbog dobrog kvaliteta roda traže devet KM po kilogramu ovog voća.

Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara "Vilamet" iz Bratunca, Srebrenice i Milića, istakao je za "Nezavisne novine" da je kod mnogih poljoprivrednih proizvođača berba maline završena.

"Kod manjeg dijela berba se privodi kraju. Što se tiče sezone, ona nije bila loša, bila je povoljna zbog padavina koje su pogodovale samoj količini, ali i kvalitetu roda", naveo je Alempić.

Dodao je da je 20 odsto manji rod maline u odnosu na prethodne godine, ali je ona dobrog kvaliteta.

"Još nije dogovorena otkupna cijena, ali mi tražimo da to bude na nivou Srbije, negdje u prosjeku oko devet KM. Hladnjačari treba da sjednu, dogovore se i saopšte cijenu. Mi se nadamo da neće biti nekih problema i razlika u odnosu na Srbiju i regiju, gdje je malina jedno vrijeme bila 10 KM po kilogramu, ali sada je manja. Cijena mora ići preko osam KM i najrealnije je da to bude devet KM po kilogramu", naglasio je Alempić.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, kazao je da je berba malina u završnoj fazi te da je godina bila dobra za ove poljoprivredne proizvođače.

"U nekim regijama rod se kretao od 500 do 1.200 kilograma maline po dunumu, dok je u nekim od 500 do 700 kilograma po dunumu. Uglavnom, malinari su zadovoljni kako je prošla ova sezona", rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, još nije dogovorena otkupna cijena ovog voća.

"Ranije je bila dogovorena cijena koja je bila solidna, međutim koliko znam otkupljivači su trenutno zastali i čekaju kakva će situacija biti u Srbiji, gdje je cijena nešto viša nego kod nas. Prema mojim saznanjima, to je od sedam od osam KM po kilogramu maline", naglasio je Dojčinović.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara "Vilamet" iz Milića, Srebrenice i Bratunca, rekao je prije nekoliko dana da otkupljivači i ove godine prave međusobne dilove i nastupaju monopolistički, što je prevršilo svaku mjeru.

"Oni se međusobno dogovore i limitiraju otkupnu cijenu. Berba se za nekoliko dana završava jer ove sezone traje kraće zbog suše, a otkupljivači još nisu objavili konačnu cijenu", rekao je Stojanović.

On je naveo da vlasnici većih hladnjača čekaju kraj berbe i ucjenjuju uzgajivače ne saopštavajući cijenu.

"Dogovorili smo se da iduće godine podržimo manje hladnjače čiji su vlasnici korektniji i njima ćemo predavati rod maline jer bolje plaćaju. Nekoliko hladnjačara iz srednjeg Podrinja objavilo je otkupnu cijenu od sedam do devet KM po kilogramu, čime uzgajivači nisu zadovoljni. Neprihvatljivo je da cijena bude niža nego u Srbiji, gdje je 10 KM po kilogramu, jer se radi o istoj vrsti i kvalitetu", kazao je Stojanović.

Ivan Todić, direktor Zemljoradničke zadruge Srebrenica, kazao je da će cijena maline biti viša nego prošle godine.

"Još ove i naredne sedmice je berba maline i čim se završi onda ćemo vjerovatno imati neku konkretnu cijenu po kilogramu ovog voća. Ona će sigurno biti viša nego prošle godine, kada je otkupna cijena bila 6,5 KM", rekao je Todić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije