Agrar

Silosi puni, čekaju da otkupljivači odriješe kesu

Silosi puni, čekaju da otkupljivači odriješe kesu
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Silosi puni, čekaju da otkupljivači odriješe kesu

BIJELJINA - Poljoprivrednici iz Semberije i Majevice još nisu prodali svoju pšenicu, jer nije postignut dogovor s otkupljivačima o cijeni te je, kako kažu, i jesenja sjetva upitna.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, dodajući da su otkupljivači "zatvorili kapije" te se već orijentišu na uvoznu pšenicu.

"Njima je dozvoljeno da kupuju uvoznu pšenicu dok naša stoji u silosima. Sada je sve utihnulo i mi stvarno više ne znamo kako dalje i zašto smo sijali. Domaći poljoprivrednici propadaju, dok se kupuje uvozna pšenica", naglasio je Bakajlić.

Na pitanje koliku cijenu pšenice po kilogramu očekuju poljoprivrednici od otkupljivača, Bakajlić odgovara da je to 72 feninga, dok, kako kaže, otkupljivači govore da nude 64 ili 62 feninga, ali u praksi ni toliko ne žele da daju.

"Pitanje je kako će proći i da li će uopšte biti jesenje sjetve ako se ovaj problem ne riješi. Ne znamo stvarno šta ćemo dalje i kako će biti. Neki se hvale da su dogovorili cijenu, ali to je ništa, jer niko neće da se primi te pšenice. Mi smo imali dvije opcije, da izađemo na ulicu ili da sačekamo, evo trenutno čekamo, a ne znamo kako će biti narednih dana", kazao je Bakajlić.

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, ističe za "Nezavisne" da su nakon žetve otkupljivači kupovali pšenicu po dogovorenoj cijeni od 64 feninga.

"Međutim, sada trenutno u Bijeljini niko ne otkupljuje pšenicu po cijeni koja je bila u trenutku sjetve i mnogi poljoprivrednici još ne znaju šta će sa svojim zalihama koji im stoje u silosima. Neki su se nadali da će doći do dogovora i sačekali i trenutno je ne mogu nikome prodati", objašnjava Radić.

Dodao je da u momentu žetve nisu mogli da postignu bolju cijenu od 64 feninga za otkup, te da ne može reći da li su poljoprivrednici zadovoljni bili tom cijenom ili nisu.

"Mnogi su lagerovali pšenicu nadajući se da će biti bolja cijena, međutim sad je trenutno niko ne otkupljuje. Koliko znam, nikakav sastanak nije planiran o ovom pitanju", naveo je Radić.

Podsjećamo, na sastanku proizvođača i otkupljivača pšenice koji je početkom jula održan u Banjaluci rečeno je da su približeni njihovi stavovi o otkupnoj cijeni.

Tada je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, istakao da su prinosi pšenice oko 5,5 tona u prosjeku. 

"Razgovarali smo o procesu otkupa i nakon rasprave je dogovoreno da je otkupna cijena od 60 do 66 feninga po kilogramu, zavisno od područja, kvaliteta i uslova koje definišu proizvođači. U Srbiji je ona oko 63 feninga", kazao je nakon sastanka Pašalić.

Međutim, Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, koji je prisustvovao ovom sastanku, tada je rekao da uopšte nisu približeni stavovi proizvođača i otkupljivača.

"Sama otkupna cijena koju su proizvođači iznijeli je dokaz da je ta cijena samo za opstanak gazdinstava. Nama je u interesu da pošaljemo poruku da podržavamo proizvođače i da cijena manja od 67 feninga ne smije i ne može biti", rekao je tada Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije