Analize

Pratite nas na Google news

BiH na 92. mjestu po Ekonomskim slobodama

BiH na 92. mjestu po Ekonomskim slobodama
Foto: fraserinstitute | BiH na 92. mjestu po Ekonomskim slobodama
N.N.

SARAJEVO - Danas je objavljen izvještaj Ekonomske slobode svijeta, prema kojem Hong Kong i Singapur i ove godine drže vodeće mjesto. Bosna i Hercegovina dijeli 92. mjesto sa Marokom.

Među vodećih deset zemalja, tu su Novi Zeland, Švajcarska, Sjedinjene Američke Države, Irska, Velika Britanija, Kanada, Australija i Mauritanija. Najgore ocijenjene zemlje su: Irak, Republika Kongo, Egipat, Sirija, Demokratska republika Kongo, Angola, Alžir, Sudan, Libija i na kraju Venecuela.

Neke od despotskih zemalja poput Sjeverne Koreje i Kube, nisu predmet izvještaja, shodno nedostatku podataka.

Bosna i Hercegovina, zajedno sa Marokom dijeli 92. mjesto, od ukupno 162 zemlje i teritorije svijeta koje su obuhvaćene ovogodišnjim izvještajem Ekonomske slobode svijeta, a koji je objavljen od strane kanadskog Fraser instituta.

Bosna i Hercegovina je i prošle godine bila na istoj poziciji, međutim tada je dijelila istu sa Liberijom, saopšteno je iz udruženja Multi.

"Bosna i Hercegovina ne uspijeva implementirati reforme koje će garantirati više ekonomskih sloboda njenim građanima. Dok su Hrvatska i Srbija unaprijedile vlastite ekonomske slobode u odnosu na 2010. godinu, stanje u Bosni i Hercegovini ostaje nepromijenjeno. Osnovni nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regiona. Međutim, Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti ima najgore ocjene u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Shodno navedenom, javljaju se negativni uticaji na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti", objašnjava Tanja Porčnik, viša saradnica Fraser Instituta.

Bosna i Hercegovina ima sljedeće ocjene u ključnim komponentama ekonomskih sloboda:

Veličina države: 5.63 (u odnosu na 5.73 od prošle godine) Pravni sistem i vlasnička prava: 4.19 (u odnosu na 4.13) Pristup čvrstoj valuti: 8.31 (u odnosu na 8.32) Sloboda međunarodne trgovine: 7.84 (u odnosu na 7.78) Regulacija kredita, rada i biznisa: 7.50 (u odnosu na 7.41).

"Bosna i Hercegovina najgore ocjene ostvaruje u oblasti vladavine prava, veličine države i regulacija. Upravo su navedene oblast bile fokusom, sada vidimo, neuspješne Reformske agende. Zbog toga bilo kakvi budući reformski napori moraju imati fokus na navedene oblasti, ali sa većom stopom realizacije konkretnih mjera za unapređenje stanja. U tom kontekstu, moram navesti da udruženje 'Multi' dovodi stručnjake iz Fraser Instituta, a kako bi 28-og novembra ove godine u Sarajevu razgovarali sa političkim zvaničnicima i predstavnicima ekonomske struke. Cilj nam je da barem za par mjesta poboljšamo poziciju naše zemlje u okviru ovog izvještaja", navodi Admir Čavalić, direktor udruženja Multi iz Tuzle.

Shodno rezultatima istraživanja koja su objavljena u nekim od vodećih naučnih časopisa svijeta, ljudi koji žive u zemljama sa većim stepenom ekonomskih sloboda, uživaju u većem prosperitetu, političkim i ličnim slobodama, te žive duže.

Tako prvi kvartil kojeg čine zemlje sa najvećim ekonomskim slobodama, ima u prosjeku BDP po glavi stanovnika od 36.770 dolara. Komparacije radi, zadnji kvartil ima BDP po glavi stanovnika od 6.140 dolara.

Slično tome, ekonomske slobode smanjuju siromaštvo. Prvi kvartil zemalja ima samo 1,8% populacije u apsolutnom siromaštvu (1.9 dolara dnevno), dok zadnji kvartil, u prosjeku ima 27.2% apsolutno siromašnih. Slični odnosi vrijede za broj mrtvorođene djece, prosječan životni vijek i druge indikatore kvaliteta. Kompletan izvještaj možete pročitati na OVOM LINKU.

(Biznisinfo)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije