Analize

Grčka bh. privrednicima "dalja" od Kine i SAD

Grčka bh. privrednicima "dalja" od Kine i SAD
Foto: N.N. | Grčka bh. privrednicima "dalja" od Kine i SAD

​SARAJEVO - Iako su Sarajevo i Atina kopnenim putem udaljeni tek oko hiljadu kilometara, privredna saradnja dvije balkanske zemlje je na niskom nivou.

To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu, koja je u cijeloj 2018. godini u Grčku izvezla robu i proizvode vrijedne oko 15 miliona maraka, od čega najviše papira i kartona.

Sa druge strane, grčki izvoz u BiH tokom prošle godine je bio pet puta veći, tačnije 77,8 miliona KM. Ovaj omjer se održava u posljednjih nekoliko godina, a po svemu sudeći biće nastavljen i u ovoj.

Za pet mjeseci u 2019. BiH je uspjela izvesti skromnih 4,4 miliona KM, dok je iz Grčke stigla roba vrijedna 34 miliona KM.

I pored male udaljenosti, Bosni i Hercegovini su, bar ako se spoljnotrgovinska razmjena gleda, bliži Kina i SAD, u koje je tokom prošle godine zajedno izvezeno oko 100 miliona maraka.

Privredni susreti koji su u petak organizovani u Sarajevu mogli bi biti prvi korak u unapređenju poslovne saradnje.

Na poslovnom forumu Bosna i Hercegovina - Grčka, koji je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, učestvovalo je osam grčkih kompanija iz farmaceutskog, IT, prehrambenog, metalskog i elektro sektora, te predstavnici 17 bh. kompanija.

Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza STK BiH, kazao je da Grčka nije među vodećim spoljnotrgovinskim partnerima BiH, ali da postoje pozitivni pomaci.

Rekao je kako je BiH u 2018. na tržište Grčke plasirala uglavnom proizvode koji su se odnosili na drvoprerađivačku industriju, posebno kraft papir i ambalažni kartonski papir.

Takođe, ostvaren je izvoz koji se odnosio na detonatore koji se primjenjuju u namjenskoj i u civilnoj industriji, te određeni broj proizvoda iz metaloprerađivačkog sektora.

Istovremeno, vodeći uvozni proizvodi bili su iz hemijskog sektora, agrumi, voće, kao i određeni broj hemijskih proizvoda koji se koriste za higijenu i njegu.

"Pozitivno je da, pored robne razmjene, sektor turizma iz godine u godinu napreduje. Uspostavljena je direktna linija između Atine i Sarajeva, kao i čarter letovi iz Banjaluke prema Grčkoj, pa vjerujemo da će i dosadašnja dobra iskustva u turizmu biti unaprijeđena i podignuta na viši nivo", kazao je on.

Nikolaos Tsokanos, iz grčke kompanije "Tsokanos", poručio je kako regija zapadnog Balkana ima odlične predispozicije za razvoj i ekspanziju. Cilj njihove posjete, kako je dodao, jeste da se poboljšaju prilike i mogućnost za saradnju između privrednika dvije zemlje.

Stavros Georgakis, član Izvršnog odbora Privredne komore Atine, kazao je da trgovinska razmjena između dvije zemlje nije na visokom nivou, ali postoje dobre prilike da se ona poveća.

Kao primjer dobre i mnogo dublje saradnje moglo bi biti preduzeće "Alpro" iz Vlasenice, a koje je dio "Alumil" grupacije iz Grčke.

Prema riječima Vladana Nastića, direktora "Alpra", investicija "Alumila" u procesu privatizacije i preuzimanje većinskog vlasništva je stvorilo bolju kompaniju s većim kvalitetom u poslovanju.

Spoljnotrgovinska razmjena BiH - Grčka

                        UVOZ                    IZVOZ

2019.*    34.075.004 KM          4.411.119 KM

2018.     77.855.918 KM          14.987.954 KM

2017.     74.114.935 KM         19.854.102 KM

*Podaci za 2019. zaključno za maj

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije