Analize

Skoro 30 odsto Evropljana ne može da ode na ljetovanje

Skoro 30 odsto Evropljana ne može da ode na ljetovanje
Foto: N.N. | Skoro 30 odsto Evropljana ne može da ode na ljetovanje

Oko 28 odsto Evropljana ne može da priušti sebi nedjelju dana odmora van mjesta prebivališta, a taj broj raste na čak 60 procenata među siromašnim radnicima, pokazuje istraživanje Evropske konfederacije sindikata (CES).

Ti radnici, čiji su prihodi ispod praga siromaštva, odnosno manji od 60 odsto prosječne plate, najlošije prolaze u Grčkoj, gdje njih 88,9 odsto ne može da ode na ljetovanje, navodi se u studiji.

Slijede Rumunija sa 86,8 odsto i Hrvatska sa 84,7 odsto, prenosi SeeBiz.

Na četvrtom mjestu je Kipar sa 79,2 odsto, ispred Slovačke sa 76,1 odsto.

Konfederacija ističe da su nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kada je riječ o odmoru porasle u protekloj deceniji u 16 zemalja članica.

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od prosečne plate i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji.

Povećanje nejednakosti "pokazuje da korist privrednog rasta u Evropi u protekloj deceniji nije raspoređena ravnomjerno", kaže pomoćnica generalnog sekretara CES Ester Linč.

CES se zalaže za poboljšanje predloga evropske direktive koji treba da poveća najniže plate u EU, a o kojem će Evropski parlament raspravljati nakon ljetne pauze.

Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje "praga dostojanstva" koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plate ne mogu biti manje od 60 odsto prosječne plate, odnosno manje od 50 odsto prosječne plate u bilo kojoj zemlji članici.

Trenutno je u 17 zemalja članica EU minimalna zakonom garantovana plata niža od 60 odsto nacionalne prosječne plate, ističe CES.

CES zastupa 45 miliona članova 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 evropskih zemalja i 10 evropskih sindikalnih federacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije