Analize

Pratite nas na Google news

Trgovinski deficit SAD popeo se na 71,1 milijardi $ u februaru

Trgovinski deficit SAD popeo se na 71,1 milijardi $ u februaru
Foto: Image by NikolayFrolochkin from Pixabay | Trgovinki deficit SAD popeo se na 71,1 milijardi $ u februaru
Tanjug

VAŠINGTON - Američki spoljnotrgovinski deficit porastao je u februaru 4,8 odsto, dostižući rekordnih 71,1 milijardu dolara, prema najnovijim podacima Ministarstva trgovine.

Rast deficita je posljedica većeg pada izvoza od uvoza, jer se američka ekonomija oporavlja brže nego privrede njenih globalnih rivala, prenosi Rojters.

Ukupan izvoz je opao za 2,6 odsto na 187,3 milijarde dolara, pri čemu je robni potonuo za 3,5 odsto na 131,1 milijardu dolara, na šta je vjerovatno uticao i talas neuobičajeno hladnog vremema u februaru u velikom dijelu zemlje.

Najviše su opale isporuke kapitalnih dobara na strana tržišta, za čak 2,5 milijarde dolara. Smanjenje je zabilježio izvoz robe široke potrošnje, motornih vozila, dijelova i motora, kao i hrane i prehrambenih proizvoda.

S druge strane, ukupan uvoz je skliznuo za 0,7 odsto na 258,3 milijarde dolara. Uvoz robe je, pritom, pao za 0,9 odsto na 219,1 milijardu dolara, uglavnom zbog poremećaja u lancu snabdijevanja, a ne slabe domaće potražnje.

Naime, uvoz kapitalnih dobara je zabilježio rekordan nivo, podstaknut, između ostalog, kupovinama civilnih aviona, medicinske i električne opreme.

Takođe, američki uvoz industrijskih sirovina i materijala je u februaru bio najveći od oktobra 2018, što se duguje uvozu sirove nafte u vrijednosti od milijardu dolara. To je rezultiralo time da su Sjedinjene Države zabilježile prvi naftni deficit od decembra 2019.

Istovremeno, opao je uvoz motornih vozila, dijelova i motora, kao i robe široke potrošnje.

Nakon nedavne šestodnevne blokade Sueckog kanala, ekonomisti predviđaju da će trgovinski tokovi u martu ostati depresivni.

Kada se prilagodi inflaciji, samo deficit robne razmjene SAD sa svijetom popeo se na rekordnih 99,1 milijardu dolara u februaru sa 96,1 milijardu dolara u januaru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije