Analize

Pratite nas na Google news

U prazničnoj groznici u Srpskoj isparilo 105 miliona KM

U prazničnoj groznici u Srpskoj isparilo 105 miliona KM
Foto: N.N. | U prazničnoj groznici isparilo 105 miliona KM
Goran Lajić

​BANJALUKA - Građani u Republici Srpskoj su pred novogodišnje praznike za svega četiri dana potrošili nešto više od 105 miliona KM, što pokazuje računicu da su prosječno po glavi stanovnika potrošlili 85,9 KM u tom periodu.

Prema podacima Poreske uprave RS, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u RS u periodu od 28. decembra prošle do 1. januara ove godine iznosio je 105.526.642 KM, što pokazuje da građani troše dosta više novca u pretprazničnim nego u ostalim danima.

S obzirom na posljednji popis koji je sproveden u BiH, u odnosu na broj stanovnika u RS, prosječna potrošnja po glavi stanovnika u navedenim danima oko Nove godine iznosila je 85,9 KM.

Sudeći prema podacima od prošle godine koje su objavili mediji za dane pred doček 2019. godine, od 28. do 31. decembra 2018. godine potrošeno je 91,2 miliona KM, što znači da smo ovu 2020. dočekali sa još punijim kesama.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kaže da je sve u državi skupo, ali da statistika opet pokazuje nešto drugo - da trošimo mnogo, odnosno da smo izuzetno potrošačko društvo.

"Pitanje je koliki je tu stvarni trošak nas koji živimo ovdje. Naravno da smo i mi potrošili svoj novac u tih 105 miliona KM, ali treba imati u vidu da je taj trošak nastao i dolaskom velikog broja građana BiH koji žive van granica ove zemlje. Definitivno smo svi bili svjedoci da su ti građani trošili nemilice, da je tu bilo po četiri-pet kolica koja su bila u redu, kupovalo se sve i svašta", kaže Marićeva za "Nezavisne".  

Ona ističe da je dijaspora definitivno najviše uticala na to da se potrošnja popne upravo za te dane na 105,5 miliona KM.

"Sigurno da su potrošili i naši građani, ima i slučajeva da je dijaspora poklonila dio novca našim građanima. Inače, mi imamo maniju kupovine, volimo trošiti novac i koliko god malo imamo, ipak ćemo potrošiti u ovim prazničnim danima", kaže Marićeva.

Dodala je da je zasigurno bilo i potrošača koji su se zaduživali preko banaka, sa platama u minus ili kreditom, te da je bilo svega, ali da je najvećim dijelom trošila dijaspora pa je i prosječna potrošnja po glavi stanovnika zasigurno manja.

Bogdan Marjanović,        predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kaže da prihod nije bio oko 105 miliona KM, nego tri puta veći od toga, jer kako on smatra, nije sav prihod bio prijavljen.

"Mi u manjim trgovinama nismo imali velike pazare. Blago manje nego prošle godine, nije bilo ogromnih pazara. Na veliku potrošnju je uticala i dijaspora. Bila je velika potrošnja oko praznika. Vidjećete da odsad pa za čitav februar ona neće biti tolika, narod se istroši", kaže Marjanović za "Nezavisne". 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije