Njemačka maloprodaja pala u februaru

Promet u njemačkoj maloprodaji je, prema preliminarnim podacima, u februaru pao za 2,7 odsto međugodišnje, objavila je danas njemačka Savezna agencija za statistiku Destatis.

Ko ima najveći BDP-u u Evropskoj uniji?

BRISEL - Luksemburg i Irska su u 2023. godini bili na čelu Evropske unije po bruto domaćem proizvodu (BDP) po glavi stanovnika, izraženom standardom kupovne moći, dok je ...

Ovo su najjači bankarski brendovi na svijetu

​Najvredniji svjetski brend je kineska ICBC banka i ona vrijedi više od slovenačkog BDP-a. Evropljani zaostaju, a ruski kreditori nastavljaju da padaju.

Ko je mladi biznismen iz BiH koji je uspio “provući” cijeli brod ...

U medijima u BiH ovih dana je objavljena informacija da je kompanija iz Viteza uspjela “provući cijeli brod s čelikom kroz Suecki kanal, dok mnogi nisu mogli ni kontejner”.

Analiza Svjetske banke: BiH neophodne ekonomske i energetske reforme

SARAJEVO - BiH je značajno napredovala u razvoju na putu ka članstvu u EU, ali su za dalji napredak potrebne ekonomske i energetske strukturne reforme, kao i bolja koordinacija ...

Ubrzala inflacija u BiH u februaru

​SARAJEVO - U februaru 2024. godine zabilježen je rast cijena u BiH.

MMF predlaže uvođenje poreza na dividendu, šta to znači za privredu?

BANJALUKA, SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) je prije nekoliko dana objavio da bi Bosna i Hercegovina trebalo da ponovo uvede poreze na dividendu.

Sjaj i bijeda Pretisa: Gigant vraća stari prestiž

SARAJEVO - Kompanija Pretis iz Vogošće ostvarila je veliki rast prihoda i dobiti u 2023., čime je nastavljen trend iz prethodnih godina.

Ko je naciljao lidera vojne industrije u BiH

SARAJEVO - Prošle srijede izvršena je transakcija od skoro milion KM dionicama kompanije Unis Ginex, koja je jedan od lidera bh. namjenske industrije.

SAD nadmašile Kinu po broju bogataša

Više od 5,5 miliona Amerikanaca ima imovinu veću od milion dolara, što je povećanje od 62 odsto u protekloj deceniji i po tom broju SAD su ponovo pretekle Kinu, navodi se ...

Šta znate o Arapskoj ligi?

Dana 22. marta 1945. godine osnovana je Arapska liga, organizacija koja okuplja arapske države.

"Pao" prvi bogataš koji ne može da dokaže porijeklo imovine

U Srbiji je uručeno prvo rješenje za plaćanje posebnog poreza. Država će od jednog sugrađanina uzeti veći dio imovine za koju nema dokazano porijeklo.

Ko je čovjek koji je stvorio Hyundai

Korejski preduzetnik Chung Ju-yung, koji je umro na današnji dan 2001. Godine, vrlo značajan po tome što je osnovao veliku korporaciju Hyundai, a imao je i direktnu kontrolu ...

"Izvisili" kupci 30 apartmana u Neumu

ČAPLJINA - Propusti institucija u Federaciji BiH oštetili su 19 kupaca apartmana u odmaralištu “Feroelektro” na jadranskoj obali u Neumu.

Šef naftnog giganta ruši "fantaziju" o energetskoj tranziciji

Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Naser izjavio je da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebalo da napuste „fantaziju“ o postupnom ukidanju nafte i ...