Privreda

Baštovanstvo na asfaltu u Doboju

Baštovanstvo na asfaltu u Doboju
Foto: N.N. | Baštovanstvo na asfaltu u Doboju

DOBOJ - Krompir je ove godine najbolji, boranija je podbacila, a luk trune, pričaju Dobojlije koje su bašte posijale na zemljištu udaljenom nekoliko stotina metara od centra grada.

Takođe, kažu da su paprike, tikvice, mrkva, krastavci i kupus omiljene kulture među kradljivcima, koji ne prezaju da se iz njihovih bašta posluže.

Boreći se s komarcima, ali i vrućinama, od stambene zgrade, popularne "sto petice", zaputili smo se u carstvo voća i povrća i došli do komada zemlje na kojem je Jela Ninković sakupljala plodove svog rada - krompir.

Na naše pitanje da li je rano da se krompir već vadi iz zemlje i skladišti, ona odgovara:

"Valjda nije. Ima krompira, zadovoljna sam. Ovdje imam oko 180 kvadrata zemlje. Što posijem, može mi biti za zimu. Ima deset godina kako sijem ovdje baštu. A kako koja godina, nekada se isplati, nekada ne, kako-kada, sve zavisi od vremena", priča Ninkovićeva te nam pokazuje boraniju, kojoj ove godine vremenske prilike nisu pogodovale, odnosno obilne majske kiše, pa je ostala bez željenog uroda.

Iz Celjske ulice u baštu skoro svakodnevno već 15 godina dolazi i Milivoje Knežević, koji nam se pohvalio da je i grašak ovog ljeta dobro rodio i bio je zavidnog kvaliteta, ali stanjem paprike nije zadovoljan.

"Paprika je zakasnila skroz, eno sad se pojmila i krenula naprijed, nešto će biti. Luk trune svake godine, mi ga ne špricamo, hoćemo da bude čisto, pa crv ga uvijek napadne i nešto strune u podrumu gdje ga ostavimo", priča Knežević.

Ovaj gradski baštovan dodaje da tokom avgusta baštu zaliva vodom s pumpe.

Baštovanstvo na asfaltu je sve češća pojava u Doboju, pa se i mlađi sugrađani mogu sresti kako se, doduše stidljivo, s alatom i korpama spuštaju iz stambenih zgrada u bašte sakrivene iza visokog korova.

Većina ih plaća zakup zemljišta, stotinu kvadratnih metara po cijeni od deset KM, a njihov opstanak, osim o vremenskim prilikama, zavisi i od građevinskih preduzimača, jer im se svake godine približi nova višespratnica.

Osim povrća, u baštama se uzgaja i sezonsko voće, ali i raznovrsno cvijeće.

"Jagode ne uzimam svojoj djeci na pijaci, iz bašte mi je sve. Cvijeće je tu, gladiole", rekla je Brankica Savić, dok njena baštenska komšinica dodaje da i ona gleda da što manje zalazi na pijacu, a da više ubere u bašti.

"Borimo se da što manje kupujemo. Pijaca je skupa, ko ima 250 maraka penziju i ima svoj stan ne može plaćati dažbine i lijekove te uzimati povrće na pijaci", požalila se Bosiljka Šaporac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije