Privreda

Brend čije je zaštitno lice Džordž Kluni izrabljuje djecu

Brend čije je zaštitno lice Džordž Kluni izrabljuje djecu
Foto: N.N. | Brend čije je zaštitno lice Džordž Kluni izrabljuje djecu

Holivudski glumac Džordž Kluni (58), zavjetovao se da će se stati na put izrabljivanju djece na farmama, koje su dovedene u vezu sa "Nespresso" brendom, čije je on zaštitno lice.

Glumac koji je, kao ambasador ovog poznatog brenda zaradio 31 milion funti, bio je tužan kada je vidio snimke djece, koja rade na plantažama po osam sati na dan, za manje od 5 funti - prenosi "Daily Mail".

Film Kanala 4 prikazuje djecu koja, u Gvatemali, pakuju zrna kafe, zatim nose težak tovar na vagu. Pomenuti brend, poznat po svojim stilizovanim mašinama i kapsulama za kafu, nije javno izdao spisak plantaža sa kojih se snabdjevaju.

Reporteri u filmu naglašavaju da su pronašli informacije o dobavljačima u Gvatemali, desetom najvećem proizvođaču kafe na svijetu. Dobili pristup farmama koje se nalaze u udaljenim regionima i na svakoj od njih su radila djeca. Kluni (58), koji se pridružio Savjetodavnom odboru za održivost kompanije "Nespresso" 2013. godine, rekao je:

"Bio sam iznenađen i tužan kada sam vidio ovu priču. Jasno je da ovaj odbor i kompanija imaju još posla. I taj posao mora da se uradi. Radio sam na farmi duvana od svoje 12 godine, jedinstveno sam svjestan složenih pitanja koja se tiču poljoprivrede i dječjeg rada".

Kluni, koji je radio na farmi duvana svog dede u Kentakiju tokom ljetnjih raspusta, izjavio je da se nada da će reporteri nastaviti da istražuju ove uslove i da će ih obavijestiti ako se ne promjene.

Glumac je zaštitno lice poznatog brenda od 2006. godine i tvrdi da je ponosan na posao koji "Nespresso" obavlja.

"Cilj je oduvijek bio poboljšanje života poljoprivrednika. Učiniti njihove farme profitabilnijim.Veoma sam ponosan na uspjeh njihovih zalaganja. Poboljšali su živote hiljade gazdinstava širom svijeta", tvrdi Kluni.

Predsjednik i izvršni direktor Nespressa, Guillaume Le Cunff  insistira da njihova kompanija ne toleriše dječije izrabljivanje i obećao je da će istražiti slučaj.

"To je neoprihvatljivo. Ako postoje sumnje da naši visoki standardi nisu ispunjeni, reagujemo odmah. U ovom slučaju, pokrenuli smo detaljnu istragu kako bi otkrili koje farme su snimane i da li one snabdjevaju našu kompaniju. Nećemo kupovati kafu sa farmi u tom kraju sve dok se istraga ne završi", istakao je Le Cunff.

Ovo nije prvi put da se "Nespresso" susreće da optužbama za prinudni rad. Istraživanje koje je Rojters sproveo u decembru, otkrilo je da kafa koja se proizvodi prisilnim radom u Brazilu, ima sertifikat i žig „bez ropstva“, i prodaje se firmama poput ove čije je Kluni zaštitno lice.

U izvještaju za javnost, kompanija tvrdi da im medij koji je napravio fim nije dao informacije koje su tačno farme u pitanju, kako bi mogli da potvrde da li se radi o farmama sa kojima oni posluju, pa su pokrenuli sopstvenu istragu.

"Veoma smo zabrinuti zbog ovih tvrdnji i shvatamo ih ozbiljno. Ulažemo napore da se riješimo dječjeg rada i da zaštitimo djecu koja žive u farmerskim zajednicama", poručili su iz "Nespressa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije