Privreda

Cazin dobija skijalište

Cazin dobija skijalište
Foto: N.N. | Cazin dobija skijalište
Zlatan Čekić

CAZIN - Na lokalitetu Stovrela, nekoliko kilometara od Cazina, biće izgrađeno skijalište koje će obogatiti turističku ponudu ovog grada.

Ugovor o koncesiji za izgradnju ovog sportskog objekta potpisali su Nijaz Kadirić, ministar privrede u Vladi USK, i investitor iz Cazina Muhamed Handanagić.

"Područje Cazina pruža izvrsne uslove za razvoj zimskog turizma i sve do sada taj resurs je bio nedovoljno iskorišten. Projekat podrazumijeva uređenje staze za skijanje i sankanje i izgradnju ski-lifta. Također, posjedovaćemo sistem za vještački snijeg i ostale prateće sadržaje, tako da sezona ni u jednom trenutku neće doći u pitanje", istakao je Handanagić.

On je dodao kako će čitav lokalitet biti tako uređen da će u ostalim mjesecima biti atraktivna destinacija za šetnju i ostale sportske aktivnosti. Ministar Kadirić je naglasio kako se koncesija dodjeljuje na period od 30 godina i da je svemu prethodila izrada studije ekonomske opravdanosti za njenu dodjelu.

"Obavljene su sve potrebne administrativne radnje, gradske vlasti u Cazinu dale su zeleno svjetlo da se dodijeli koncesija i ovo je projekat kojim obogaćujemo turističke sadržaje. Pokazalo se da je turizam jedna od privrednih grana koja doživljava najveći rast u Unsko-sanskom kantonu i to treba iskoristiti", kazao je Kadirić.

Inače, ovo će biti tek drugo uređeno skijalište na području Unsko-sanskog kantona, budući da jedno takvo postoji na planini Oštrelj, nadomak Bosanskog Petrovca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije