Privreda

"Coca-cola" neće odbaciti plastične boce jer ih kupci vole

"Coca-cola" neće odbaciti plastične boce jer ih kupci vole
Foto: N.N. | "Coca-cola" neće odbaciti plastične boce jer ih kupci vole

Kompanija "Coca-cola" neće odbaciti plastične boce za jednokratnu upotrebu, jer ih kupci i dalje žele, izjavila je šefica te kompanije za održivost Bea Perez za britanski javni servis BBC.

"Potrošači ih vole jer mogu ponovo da se zatvore i lake su", rekla je ona.

Ova kompanija, koja je jedan od najvećih proizvođača plastičnog otpada, navodi BBC. Međutim, borci za zaštitu životne sredine tvrde da će mnogo boca od "Coca-cole" ostati neprikupljeno kao sirovina za reciklažu i da će završavati na deponijama otpada.

Američki div u industriji osvježavajućih napitaka proizvodi oko tri miliona tona plastične ambalaže godišnje, što iznosi 200.000 boca u minuti. Dobrotvorna organizacija "Oslobodite se od plastike" (Break Free from Plastic) proglasila je prošle godine Koka-Kolu najvećim zagađivačem među brendovima.

U obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Bea Perez je, međutim, rekla da je kompanija shvatila da od sada mora biti dio rješenja problema. Kompanija se obavezala da će do 2030. godine za svoju ambalažu koristiti najmanje 50 odsto recikliranog materijala, a takođe će sarađivati sa nevladinim organizacijama širom svijeta kako bi se poboljšalo prikupljanje boca.

Ipak, Perezova je poručila da kompanija ne može potpuno da odustane od plastike, kako to traže neki aktivisti, jer bi to, kako kaže, moglo da odvrati kupce i ugrozi prodaju.

Dodala je da upotreba ambalaže od aluminijuma i stakla takođe može da da utiče na povećanje karbonskog otiska kompanije.

"Posao neće biti dobar ako se ne prilagođavamo potrošačima. Zato, kako budemo mijenjali našu infrastrukturu za flaširanje, prelaskom na recikliranje i inovacije, tako ćemo morati da ukazujemo potrošačima koje su prednosti toga. Oni će se mijenjati zajedno s nama", rekla je Perez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije