Privreda

Da li će loša prvoaprilska šala da košta "Volkswagen"

Da li će loša prvoaprilska šala da košta "Volkswagen"
Foto: Image by renehesse from Pixabay | Da lči će loša prvoaprilska šala da košta "Volkswagen"

Uoči 1. aprila, Dana šale, američka filijala kompanije "Volkswagen" je izdala pa povukla lažno saopštenje za medije o tome kako će se preimenovati u "Voltswagen of America".

Time su htjeli, kako navode, da dokažu svijetu koliko su ozbiljni oko oko elektrifikacije svoje ponude i električnih automobila. A sve u duhu prvog aprila.

Međutim, dan kasnije, oglasili su se iz kompanije i priznali javnosti da je to samo bio marketinški potez u namjeri da privuku pažnju na svoje električne automobile. To je izazvalo oštre reakcije na društvenim mrežama, pa su u komentarima ljudi upoređivali ovu lažnu vijest sa "Dizelgejt" skandalom, kada je "Volkswagen" takođe neistinito informisao o štetnim plinovima svojih motora.

Onda je američka Komisija za vrijednosne papire i tržišta (SEC) pokrenula istragu o efektima ovog neobičnog poteza na cijenu dionica, prenosi "Telegraf.rs".

Ispostavilo se da je cijena dionice firme naglo skočila. U jednom trenutku vrijednost je skočila za više od deset odsto.

Zanimljivo je da na objavu nisu samo nasjeli mediji, nego i trgovci sa Volstrita, budući da su odmah preuzeli "Volkswagenovo" lažno saopštenje.

Izvršni direktor ove američke filijale Skot Keoh je u razgovoru za "Reuters" potvrdio da je bila riječ samo o šali i o načinu na koji su htjeli da proslave svoju posvećenost elektrifikaciji.

Inače, SEC je zbog ovakvih i sličnih poteza ispitivao već i Ilona Maska, koji je na mreži Twitter najavio da će povući "Teslu" sa berze. Ispostavilo se da je Mask na kraju ipak odustao od svoje ideje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije