Privreda

Francuski "Orange" plaća odštetu zbog samoubistava u firmi

Francuski "Orange" plaća odštetu zbog samoubistava u firmi
Foto: N.N. | Francuski "Orange" plaća odštetu zbog samoubistava u firmi

PARIZ - Francuska telekomunikaciona kompanija "Orange" ili nekadašnji "France telecom" ponudio je odštetu žrtvama i njihovoj rodbini zbog niza samoubistava i pokušaja samoubistava u toj firmi.

Sedam bivših rukovodilaca "France telecoma", uključujući direktora Didijea Lombara i bivšeg šefa službe za ljudske resurse Olivijea Barberoa, optuženo je za uspostavljanje spornog sistema upravljanja institucionalnim uznemiravanjem, osmišljenog za primoravanje radnika da daju otkaz. 

Optuženi negiraju krivicu. 

U periodu između 2008. i 2009. godine 35 radnika tadašnjeg "France telecoma" izvršilo je samoubistvo. Kompanija je prošla privatizaciju i pokrenula plan o restrukturisanju poslovanja tokom kojeg je rukovodstvo najavilo otpuštanje više od petine radne snage, odnosno više od 22.000 ljudi. 

Brojni radnici koji su izvršili samoubistvo naveli su u oproštajnim porukama da ne mogu da izdrže pritisak iz kompanije. 

Generalni sekretar "Orange-a" Nikola Gerin rekao je u obraćanju sudu da kompanija očekuje zahtjeve žrtava i njihove rodbine za finansijsku odštetu i da su spremni da ih riješe. 

"Priznajemo da je transformacija 'France telecoma` dovela do patnji pojedinaca koje kompanija nije uvijek mogla da spriječi. U pojedinim slučajevima te patnje mogu biti riješene odštetom", naglasio je Gerin. 

Predsjedavajući sudija procijenio je da zahtjevi za odštetu do sada iznose oko dva miliona evra. 

Sudski proces završen je danas, a očekuje se da će sudsko vijeće nekoliko sedmica raspravljati prije iznošenja presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije