Privreda

Milion maraka dnevno gubitak zbog Vranduka

Milion maraka dnevno gubitak zbog Vranduka
Foto: Klix | Milion maraka dnevno gubitak zbog Vranduka

​SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH na posljednjoj sjednici razmatrao je probleme zbog štete koju trpi privreda BiH zbog rekonstrukcije tunela Vranduk, kao i moguće posljedice najavljene rekonstrukcije tunela Crnaja.

Istaknuto je da je rekonstrukcija tunela Vranduk, koja traje od jeseni prošle godine, već nanijela ogromnu štetu privredi BiH, a neke procjene govore da šteta za privredu i stanovništvo iznosi oko milion KM dnevno. Takođe je rečeno da su zbog nemogućnosti normalne i pravovremene komunikacije, pojedine kompanije primorane ugasiti dijelove firme smještene u drugim gradovima i dati otkaze radnicima.

Članovi UO naglasili su da za nastalu štetu neko mora snositi odgovornost, naročito ako se ima u vidu da investitor i izvođači radova nisu pravovremeno obezbijedili adekvatan alternativni pravac.

"Najveću odgovornost za velika oštećenja koja ugrožavaju sigurnost saobraćaja na alternativnom pravcu snose 'Ceste Federacije BiH', jer nisu pravovremeno iskoordinisali njegovu pripremu za neometano odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja", ističe se u saopštenju.

Zbog svega navedenog, privrednici su od UP FBiH tražili da, u njihovo ime, pokrene postupak za naknadu štete tužbom protiv JP "Ceste FBiH".

S obzirom na to da je najavljena rekonstrukcija tunela Crnaja na putnom pravcu M17, takođe jednoj od ključnih saobraćajnica u BiH, poslodavci upozoravaju Vladu FBiH i "Ceste FBiH" da radovi ne smiju početi prije nego što se završe radovi na rekonstrukciji Vranduka. Poslodavci naglašavaju da bi u slučaju da radovi na rekonstrukciji Crnaje započnu prije nego što se završi tunel Vranduk, na jednom putnom pravcu M17, koji povezuje sjeverjug i koji je žila kucavica, bile dvije obustave saobraćaja, što je u potpunosti neprihvatljivo za bh. privrednike i što bi dovelo do štete za privredu koja se može mjeriti stotinama miliona KM.

Od Vlade i "Cesta FBiH" traže da se prije početka rekonstrukcije tunela Crnaja obezbijedi alternativni pravac za neometano odvijanje teretnog i putničkog saobraćaja. Ukoliko adekvatan putni pravac ne bude obezbijeđen, iz UO UP FBiH najavljuju kolektivnu tužbu za naknadu štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije