Privreda

Minić: Proizvodnja hrane ima prioritet, povećan broj korisnika podsticaja

Minić: Proizvodnja hrane ima prioritet, povećan broj korisnika podsticaja
Foto: N.N. | Minić: Proizvodnja hrane ima prioritet, povećan broj korisnika podsticaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je večeras da proizvodnja hrane ima prioritet u Srpskoj i pri raspodjeli rekordnog agrarnog budžeta od 180 miliona KM za ovu godinu išlo se na povećanje broja korisnika podsticajnih sredstava.

Minić je najavio da će u narednih sedam do deset dana biti objavljen pravilnik o podsticajima.

"Kada je riječ o donjim limitima, u prioritet smo stavili sve naše poljoprivredne proizvođače koji žive iznad 600 metara nadmorske visine i oni će imati 10 odsto više i kada je u pitanju i kapitalna ulaganja i sve ono što propisuje pravilnik", rekao je Minić za ATV.

Govoreći o gornjim limitima, Minić je naveo da je napravljen prijedlog da svi oni koji se vode kao nekomercijalni da za njih limit bude 50.000 KM, za komercijalne 100.000 KM, a za one koji su registrovani kao DOO koji proizvode tržišne viškove planirano je da taj limit bude podignut na 200.000 KM.

Minić je naveo da je cilj i kod gornjih i donjih limita da se poveća broj korisnika podsticajnih sredstava Vlade Srpske, da se zadrže ljudi na selu, da mogu opstati u svojoj proizvodnji, a ovi limiti od 200.000 KM da se ne koči zamajac razvoja poljoprivrede u Srpskoj.

On je naveo da će, prema prognozama, biti od 6.000 do 8.000 više korisnika sredstava, što će biti nekih oko 30.000, što je povećanje više od 25 odsto.

Kada je riječ o nafti, Minić je rekao da je planirano da taj podsticaj bude 0,75 KM po litru goriva, a bio je 0,50 KM.

On je rekao da je u prošloj godini za naftu bilo izdvojeno oko osam miliona KM, a dok će ove godine biti 13 miliona KM.

"Nastojali smo da pratimo kako da dobijemo što veću efektivnost tih sredstava i da na taj način imamo sigurnu proizvodnju u Republici Srpskoj. Nadam se da će ovo biti stabilna godina zato što imamo dovoljno sredstava da ispratimo sve nužne potrebe", rekao je Minić.

On je istakao da je na jednoj od sjednica Vlade Republike Srpske razgovarano je i o tome da se maksimalno prilagodi dinamika isplate podsticajnih sredstava.

"Planiramo u ovoj godini ići sa zakonskim rješenjima kada je riječ zakon o poljoprivredi i podsticajima, što će sigurno dati jedan osnov našim popoljprivednim proizvođačima da se pojave pred kreditorima i drugim međunardonim organizacijama, gdje će tačno znati da će postojati određene subvencije i podsticaji iz kojih će moći da servisiraju kreditne obaveze ili da pokrivaju dio ulaganja", rekao je Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije