Privreda

Na proljeće prvi gosti u "Termama Ozren"

Na proljeće prvi gosti u "Termama Ozren"
Foto: N.N. | Na proljeće prvi gosti u "Termama Ozren"

PETROVO - Banjsko-turistički kompleks "Terme Ozren" u Kakmužu, kod Petrova, već u maju naredne godine trebalo bi da primi prve goste, što je, prema riječima nadležnih, od velikog značaja za kompletnu regiju.

"Privodimo kraju, počeli su zanatski radovi. Sve zavisi od toga kakva će biti zima i na osnovu toga ćemo znati kada će otprilike biti otvaranje, ali mi smo planirali da to bude maj sljedeće godine", kazao je za "Nezavisne" Slaviša Jović, direktor bijeljinske kompanije "Milojević Gilje-gas".

Prema njegovim riječima, ukoliko bude završeno unutrašnje uređenje, onda će proljećno vrijeme biti iskorišteno za uređenje spolja, ali, kako navodi, sve zavisi od vremenskih prilika.

"Ovaj kompleks će značiti mnogo, ne samo za Petrovo, nego i za kompletnu regiju - za Doboj, Gračanicu, Tuzlu... Ipak će to biti kompleks kakvog nema u blizini", pojasnio je Jović.

Kako je naveo, koncepcija ovog kompleksa najviše se temelji na rekreaciji i na opuštanju posjetilaca, ali je predviđen i medicinski blok, planiran samo za dijagnostičku medicinu o kojoj će se, kako ističe, brinuti odabrana zdravstvena ustanova.

Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo, kazao je da će otvaranje ovih termi biti od izuzetnog značaja za opštinu Petrovo, kao lokalnu zajednicu koja je za svoj razvojni pravac mapirala put turizma.

"Očekujemo da ćemo otvaranjem ovih termi, koje će biti jedinstvene u BiH, a i šire, biti visoko pozicionirani na turističkoj mapi. Pored toga, radimo uređenje turističke zone, koja je na nekih desetak kilometara od budućih termi, a u neposrednoj blizini manastira Ozren, tako da nam je namjera da spojimo i planinski i banjski turizam u jedno", rekao je Petković.

Kako dodaje, očekivani su i benefiti u vidu povećanja broja zaposlenih, a i svi ostali pozitivni efekti koje će sa sobom donijeti otvaranje jednog takvog kompleksa. Podsjećanja radi, a kako su "Nezavisne" ranije pisale, ovaj kompleks vrijedan je oko tri miliona evra.

Ministarstvo trgovine i turizma RS 2016. godine prepoznalo je i pomoglo početak izgradnje banjsko-turističkog kompleksa "Terme Ozren", kako bi se obogatila turistička ponuda RS, ali i podstakao ekonomski razvoj Petrova. Kako je ranije rečeno, projekat u Petrovu je primjer dobre saradnje resornih ministarstava i Vlade RS sa lokalnim zajednicama, koje su stvorile dobre uslove za investitore.

Izgradnjom banjskog kompleksa u ovoj lokalnoj zajednici stvoreni su preduslovi i za naredni projekat, a to je uređenje turističke zone Kaluđerica.

Inače, Vlada RS je kompaniji "Milojević Gilje-gas" dodijelila koncesiju na 19 godina za korištenje termomineralne vode na ležištu Kakmuž, a kojom će se snabdijevati terme.

Prema ranije predstavljenom planu, budući kompleks u prvoj fazi obuhvataće hotel sa 60 soba i sedam apartmana, restoran, 10 zatvorenih i otvorenih bazena, svečanu i kongresnu salu, zdravstveni centar te objekte i sadržaje koji prate hotel u rangu sa četiri do pet zvjezdica.

Termomineralna voda u Kakmužu naučno je ispitivana i dokazano je da pomaže kod reumatizma, psorijaze, problema sa sinusima, deformacija kičmenog stuba, povišenog krvnog pritiska, kao i niza drugih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije