Privreda

Na rudarenje kriptovaluta lani utrošeno 18,8 gigavata energije

Na rudarenje kriptovaluta lani utrošeno 18,8 gigavata energije
Foto: Ilustracija | Na rudarenje kriptovaluta lani utrošeno 18,8 gigavata električne energije

BEOGRAD - Rudarenje kriptovaluta tokom 2018. potrošilo je do 18,8 gigavata električne energije, što je uporedivo s potrošnjom energije cijele Poljske.

Istovremeno je prouzrokovalo godišnju emisiju od približno 800 tona ugljen-dioksida.

To je pokazalo istraživanje kompanije "Kasperski" o ekonomskom i ekološkom uticaju internetskih rudara, aplikacija koje rade u korisničkim pretraživačima i rudare kriptovalute.

Istraživači su zaključili da, iako se individualni gubici mogu smatrati beznačajnim, globalni uticaj internet rudarenja je iznenađujuće strašan.

Prema računicama kompanije "Kasperski", količina energije potrošena putem veb-rudarenja može biti i do 1.670 megavat-časova, osim ukoliko veb-stranica ne blokira kod odgovoran za pokretanje rudarenja.

"Ako to pretvorimo u emisiju ugljen-dioksida po globalnom prosjeku Međunarodne agencije za energetiku (IEA), to je jednako sa oko 800 tona ugljen-dioksida emitovanih u atmosferu u 2018", poručuju iz kompanije "Kasperski".

U toj kompaniji, međutim, primjećuju značajno smanjenje aktivnosti veb-rudarenja u ovoj godini, jer postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativa usmjerenih ka smanjenju uticaja internetskog rudarenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije