Privreda

Njemačka zvanično utonula u recesiju

Njemačka zvanično utonula u recesiju
Foto: Ilustracija | Njemačka zvanično utonula u recesiju

BERLIN - Njemačka je zvanično ušla u recesiju. Sa najvećim padom privrede u posljednjih 10 godina. Samo u prvom kvartalu njemački BDP pao je za 2,2 odsto.

Njemačka ekonomija zabilježila je u prvom kvartalu ove godine pad od 2,2 odsto, što je najveći pad u više od jedne decenije. Situacija u najjačoj privredi Evrope posljedica je epidemije korona virusa. S obzirom na revidirane podatke za posljednji kvartal prošle godine, kada je ipak njemačka privreda takođe padala, Njemačka je tehnički ušla u recesiju.

U drugom kvartalu, privreda bi mogla da zabilježi još lošije rezultate, budući da su upravo u tom tromjesečju uvedene stroge restrikcije radi suzbijanja epidemije. Te restrikcije su zaustavile brojne privredne aktivnosti.

"Posljedice korona krize uzrokuju drastičnu recesiju naše privrede poslije deset godina uzastopnog rasta", rekao je nedavno ministar privrede Peter Altmaier.

Ministar je, međutim, istovremeno očekivao i lagani oporavak nakon početnog šoka. Međutim, potpuni oporavak očekuju tek 2022. godine.

Njemačkoj se dogodio i pad zaposlenosti, prvi od 2013. godine. 

Na godišnjem nivou bruto domaći proizvod najveće evropske privrede smanjen je 2,3 odsto, nakon 0,4-procentnog povećanja u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pokazuju proračuni Destatisa.

Njemačka je zbog pandemije koronavirusa značajno ograničila kretanje građana, zatvarajući škole i saobraćaj, ali su tvornice i kancelarije nastavile s radom a vlada je kompanijama osigurala i izdašnu pomoć.

Zato je pad privrede ipak blaže nego u Italiji i Francuskoj, napominje Reuters.

Iz njemačkog ministarstva finansija upozoravaju ipak da će drugo tromjesečje biti lošije nego prvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije