Privreda

Obnova puta Foča - Šćepan polje još na čekanju

Obnova puta Foča - Šćepan polje još na čekanju
Foto: Ilustracija | Obnova puta Foča - Šćepan polje još na čekanju

BANJALUKA - Crna Gora prihvatila je inicijativu za potpisivanje sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na magistralnom putu Foča - Šćepan polje, ali sve je ostalo na tome, jer Crna Gora i nije baš zainteresovana za taj projekat.

"Crnoj Gori nije u interesu da ulazi u taj projekat koliko je Republici Srpskoj i sve je stalo na njihovoj spremnosti da se potpiše sporazum", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Ovaj projekat podrazumijeva dionicu puta u dužini od 20,2 kilometra kroz Republiku Srpsku, a na strani Crne Gore dužina tog puta je 25,4 kilometra.

Prema procjenama, samo za dio kroz Republiku Srpsku vrijednost projekta iznosi nešto više od 143 miliona, a izgradnja mosta 3,7 miliona KM.

"Strateškim dokumentima Republike Srpske predviđena je izgradnja magistralnog puta i navedenim dokumentima utvrđeno je da je izgradnja ovog puta prioritet broj jedan u izgradnji magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj", rekli su nam u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

U ovom ministarstvu kažu da su prema Ministarstvu komunikacija i transporta BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH uputili inicijativu da se ovaj projekat dijelom finansira iz GSM licenci, ali da to još nije uvršteno da se finansira na taj način.

Izradu projektne dokumentacije za izgradnju ovog magistralnog puta finansirala je Evropska unija kroz IPA program, a JP "Putevi RS" od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zatražili su lokacijske uslove, nakon čega se može ući u postupak eksproprijacije zemljišta.

O rekonstrukciji ovog puta, koji se nalazi u lošem stanju, priča se već decenijama, a zbog sve češćih saobraćajnih nezgoda vozači, ali i opština Foča konstantno apeluju da se taj putni pravac obnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije