Privreda

Otvoren sajam "Dani maline 2019"

Otvoren sajam "Dani maline 2019"
Foto: Srna | Otvoren sajam "Dani maline 2019"

BRATUNAC - Bratunac je lider u proizvodnji maline u Republici Srpskoj jer se u ovoj opštini 1.300 domaćinstava bavi uzgojem ovog voća, a cilj je da taj broj bude 2.000, rekao je danas načelnik ove opštine Nedeljko Mlađenović na otvaranju 13. Međunarodnog sajma poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma "Dani maline 20019".

Sajam su svečano otvorili Mlađenović, predstavnik Ministrastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Dragan Zarić i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Pozdravljajući učesnike i posjetioce sajma Mlađenović je rekao da se uprkos krizi koja je u posljednje dvije godine pogodila malinare ulaže u ovu djelatnost, te da se kriza prevazilazi.

Mlađenović je istakao da to garantuje zaokruživanje kompletnog ciklusa u proizvodnji maline u ovoj opštini, te da tome doprinosi i organizovanje ovog sajma.

"Podigli smo savremeni rasadnik maline za proizvodnju kvalitetnih sadnica, izgrađen je sistem protivgradne zaštite, imamo poljoprivrednu savjetodavnu službu koja pruža usluge uzgajivačima, završili smo projekat navodnjavanja poljoprivrednih površina u cijeloj opštini vrijedan 9,5 miliona KM", rekao je Mlađenović.

On je dodao da je podignut dovoljan broj hladnjača za skladištenje ovog voća i da još predstoji izgradnja prerađivačkih kapaciteta da bi se došlo do bolje zarade.

Mlađenović je istakao da će ove godine prihodi biti bolji i veća zarada u odnosu na prethodne dvije sezone jer cijena maline neće biti niža od 2,5 KM po kilogramu i sa podsticajima iznosiće tri KM.

On je naveo da podršku održavanju sajma i ove godine pruža Ministarstvo poljopriovrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, te zahvalio Vladi i resornom ministarstvu na podršci i izdvajanju značajnih sredstava za razvoj malinarstva i poljoprivrede uopšte u bratunačkoj opštini.

Mlađenović je istakao da je razvoj malinarstva strateški cilj bratunačke opštine i da je plan da se za nekoliko godina dostigne proizvodnja od 10.000 tona maline u sezoni.

Predstavnik ministarstva Dragan Zarić čestitao je opštini Bratunac na istrajnosti i uspješnom organizovanju Sajma poljoprivrede koji Ministarstvo podžava svake godine.

"Ovo je prilika za uzgajivače maline da se upoznaju, druže, razmjenjuju iskustva i uče od stručnjaka", rekao je Zarić.

On je precizirao da je resorno ministarstvo prošle godine izdvojilo 1,5 miliona KM za podsticaj malinarstvu, od čega jednu trećinu za bratunačke malinare.

Prema Zarićevim riječima, za podsticaje poljoprivredi u ovom kraju ministarstvo je u posljednjih pet godina izdvojilo pet miliona KM.

Zvanice i građani koji su prisustvovali otvaranju ove dvodnevne privredne manifestacije krenuli su u obilazak štandova u bratunačkoj sportskoj dvorani.

Predviđeno je održavanje stručnog predavanja iz oblasti poljoprivrede o temi "Uzgoj i zaštita maline" za zainteresovane uzgajivače, a stručna predavanja svake godine budu izuzetno posjećena što potvrđuje da su malinari zainteresovani da uče i primjenjuju najsavremenija naučno-tehnička dostignuća u ovoj oblasti.

U okviru sajamskog programa danas će biti proglašeni i nagrađeni najbolji uzgajivači maline iz bratunačke opštine, zatim će uslijediti takmičenje za izbor najboljeg kolača od maline pod nazivom "Malini u čast - s malinom u slast".

Osim sajamske ponude na štandovima, sutra su na programu manifestacije tradicionalna izložba pasa, zatim stručno predavanje iz poljoprivrede o temi "Ishrana i zaštita povrća u plastenicima".

Predviđeno je i proglašenje i uručivanje nagrada vlasnicima najuređenijih dvorišta u bratunačkoj opštini.

Organizator "Dana maline" je opština Bratunac u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj i prekograničnu saradnju i još nekoliko sponzora.

Interesovanje izlagača za Sajam "Dani maline" nije izraženo kao prvih godina njegovog održavanja i ove godine učestvuju 43 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije