Privreda

Pogledajte kako izgleda spoj auto-puta "9. januar" s koridorom 5c (VIDEO)

Pogledajte kako izgleda spoj auto-puta "9. januar" s koridorom 5c (VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Pogledajte kako izgleda spoj auto-puta "9. januar" s koridorom 5c

Nova dionica auto-puta kroz Republiku Srpsku, izgrađena uz pomoć EU, uskoro će biti otvorena za saobraćaj.

Pogledajte kako izgleda spoj auto-puta "9. januar" s koridorom 5c.

Vozači će sada još brže i sigurnije stizati na svoja odredišta.

Što se tiče dionice od autoputa 9. Januar do spoja s FBiH kod Putnikovog brda, Slobodan Stanarević, v.d. direktora Autoputeva RS, naglašava da je finansijska konstrukcija zatvorena s EU, i da će prvih šest kilometara od 9. januara, preko petlje s budućim koridorom Vc i izlaza na magistralni put kroz Doboj biti pušteno u saobraćaj sredinom ovog mjeseca, a da se trenutno zajedno s Autocestama FBiH izvodi najsloženija faza kroz RS od Putnikovog Brda do granice s drugim entitetom, koja će iznositi šest dodatnih kilometara.

Kada FBiH završi svoj dio, za dvije godine će, kako se ocjenjuje, biti otvoreno dodatnih 15 km autoputeva, mimo šest km koji se pušta u saobraćaj ovog mjeseca. 

Davor Vučković, koordinator projekta na koridoru Vc i stručni saradnik za međunarodne projekte u Autoputevima RS, kaže za Nezavisne da je Evropska banka za obnovu i razvoj obezbijedila 70 miliona evra kreditnih zaduženja, a da je EU odobrila grant od 15 miliona evra. Kaže da su svi radovi u završnoj fazi, i da će kompletna dionica biti puštena u saobraćaj. 

"Druga faza je obilaznica Doboj koja je u fazi izgradnje, tako da s nekog međunarodnog aspekta ćemo dobiti povezanost u ovom slučaju prema jugu a mi planiramo nastavak i prema sjeveru. Oba pravca će imati značaj kako za RS tako i za BiH ali i za Doboj i ostale opštine. Najponosniji smo na aspekt jačanja bezbjednosti saobraćaja, smanjenja stope smrtnih slučajeva na putnoj mreži u RS i BiH", navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije