Privreda

Pratite nas na Google news

Prijedorskom ribnjaku prijeti stečaj

Prijedorskom ribnjaku prijeti stečaj
Foto: N.N. | Predstečajni postupak u "Saničanima"
Tatjana Rogulja

PRIJEDOR - Rješenjem Okružnog privrednog suda u Prijedoru pokrenut je prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad prijedorskim ribnjakom "Saničani".

Pred Mirkom Marčetom iz Kozarske Dubice, koji je imenovan za privremenog stečajnog upravnika, je zadatak da utvrdi da li postoji razlog za otvaranje i vođenje stečajnog postupka.

U međuvremenu, stečajnom dužniku zabranjeno je da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Mjere pojedinačnog prinudnog izvršenja pokrenute protiv stečajnog dužnika privremeno se obustavljaju, a izlučna i razlučna prava povjerilac ne može ostvariti u prethodnom postupku.

"Pozivaju se povjerioci da privremenom stečajnom upravniku bez odgađanja saopšte koje mjere obezbjeđenja na predmetima imovine stečajnog dužnika zahtijevaju, slijedom čega je potrebno navesti predmet na kojem se zahtijeva mjera obezbjeđenja, vrsta i osnov nastajanja prava obezbjeđenja, kao i obezbijeđeno potraživanje. Povjerioci koji propuste da daju saopštenje ili to svojom krivicom odugovlače ne mogu protiv privremenog stečajnog upravnika po pitanju prava obezbjeđenja ostvariti prava na naknadu štete, osim ako dokažu da je privremeni upravnik znao za postojanje prava obezbjeđenja", navodi se u rješenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije