Privreda

Račun "Elektroinženjeringa" odblokiran, milionski dugovi preko noći nestali

Račun "Elektroinženjeringa" odblokiran, milionski dugovi preko noći nestali
Foto: N.N. | Račun "Elektroinženjering" odblokiran, milionski dugovi preko noći nestali

​BANJALUKA - Prijedlog za pokretanje stečaja u preduzeću "Elektroinženjering" Banjaluka, a koje raspolaže imovinom bivšeg preduzeća "Energoinvest Rasklopna oprema" (RAOP) iz Istočnog Sarajeva, je povučen, s obzirom na to da ne postoje uslovi za vođenje ovog postupka.

Prijedlog za pokretanje stečaja podnijeli su Slavko Pelemiš i Miro Klepić, nekadašnji rukovodioci u RAOP-u.

"Do povlačenja zahtjeva je došlo usljed izmirenja obaveza prema predlagačima i povjeriocima koji su blokirali račun društva, a koji je nedavno odblokiran", rečeno je za "Nezavisne" u Advokatskoj kancelariji "Baroš" iz Banjaluke, a koja zastupa Milana Keserovića, direktora preduzeća.

To nam je nakon ročišta održanog danas u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci potvrdio i Radomir Predojević, privremeni stečajni upravnik, koji nije želio da komentariše sve ono što se dešavalo kroz ovaj postupak.

Iako nije bio raspoložen za saradnju s medijima, u njegovom izvještaju, koji je krajem juna dostavio sudu, naveo je kako se imovina preduzeća sistematski devastira i otuđuje tako što se mašine, oprema i instalacije demontiraju, izvoze iz kruga i, navodno, prodaju. Sa druge strane, ništa od toga se ne dokumentuje u poslovnim knjigama.

Takođe, prema ovom izvještaju, uništava se i nepokretna imovina kao što su proizvodne hale sa kojih sijeku metalne konstrukcije, krovne nosače, stubove i slično. Sve to znatno je umanjilo stečajnu masu preduzeća.

O svemu je bila upoznata i policija, kojoj su Pelemiš i Klepić podnijeli četiri krivične prijave, a koje su proslijeđene Okružnom tužilaštvu u Istočnom Novom Sarajevu koje vodi istragu. Sam Predojević je podnio tri krivične prijave.

"Ono što je najgore je da je vrhunska oprema vrijedna milione maraka prodata ispod svake cijene kao staro željezo. Nijedna marka od toga nije evidentirana kroz knjige. Šansa da proizvodnja bude pokrenuta su ravne nuli", ispričao nam je izvor blizak istrazi.

Zbog svega navedenog, sud je 1. jula ove godine donio rješenje kao mjeru obezbjeđenja kojom se zabranjuje upravljanje i raspolaganje imovinom stečajnom dužniku, a koja je juče stavljena van snage.

"Iz izvještaja stečajnog upravnika sud je utvrdio da stečajni dužnik vrši radnje koje umanjuju stečajnu masu. Iz fotografija je utvrđeno da su bočni zidovi proizvodne hale srušeni, postojeća oprema se demontira, siječe i sortira. Za takve radnje nemaju saglasnost privremenog stečajnog upravnika", stoji u rješenju suda.

Međutim, protiv ovog izvještaja su bili u "Elektroinženjeringu" iz kojeg su kazali kako su u pitanju stvari koje su dotrajale i neupotrebljive za društvo. Privremenog stečajnog upravnika su optužili kako pokušava da dovede do nezakonitog otvaranja stečajnog postupka.

Mnogima je nejasno kako je preduzeće bukvalno preko noći uspjelo da odblokira račun nakon tri i po godine blokade zbog duga od 1,9 miliona KM, uglavnom državnim institucijama.

Imovinu RAOP-a su 2013. godine kupili ruski investitori, a zatim osnovali "Elektroinženjering" i preko njega njome upravljali. Većina radnika je ubrzo dobila otkaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije