Privreda

Pratite nas na Google news

Radnici "Žitoprometa" primili tri plate, nastavljen rad firme

Radnici "Žitoprometa" primili tri plate, nastavljen rad firme
Foto: N.N. | Radnici "Žitoprometa" primili tri plate, nastavljen rad firme
Srna

BIJELJINA - U semberskom mlinskom gigantu "Žitoprometu", poslije intervencije republičke vlasti, prekinut je jednomjesečni štrajk i 190 radnika od jutros je ponovo na poslu, rečeno je Srni u ovoj firmi.

Uz pomoć od pola miliona KM, koje je Vlada doznačila "Žitoprometu", radnicima su u petak, 5. oktobra, isplaćene tri plate, nakon čega je sindikat preduzeća prekinuo obustavu rada koja je trajala od 3. septembra.

Radnici su štrajkom tražili isplatu četiri plate, koliko im je dugovano, kao i nabavku sirovine i pokretanje proizvodnje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović razgovarali su 4. oktobra u Bijeljini sa radnicima i rukovodstvo "Žitoprometa" i obećali pomoć za plate, ali i da će država preuzeti isplatu 6.000 tona pšenice domaćim proizvođačima koja je uskladištena u ovom preduzeću.

Za to je potrebno 1,8 miliona KM za oko 1.100 semberskih ratara, a pšenica ostaje u silosima "Žitoprometa" za dalju preradu i omogućava nastavak rada ove firme.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije