Privreda

Rusija i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu gasa

Rusija i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu gasa
Foto: N.N. | Rusija i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu gasa

Rusija i Ukrajina su, uz posredovanje Evropske komisije, postigle na sastanku u Berlinu u četvrtak, načelni sporazum o tranzitu gasa.

To je izjavio bivši potpredsjednik Energetske zajednice Maroš Šefčovič, dodavši da će dvije strane danas nastaviti konsultacije u svojim prestonicama.

"Razgovori su bili veoma intenzivni. Imamo načelni dogovor a o detaljima će se razgovarati u petak u glavnim gradovima (Moskvi i Kijevu). Ovo su dobre vijesti za Evropu, Rusiju, Ukrajinu i tržište gasa", rekao je Šefčovič, izveštava agencija Tas s.

Ruska kompanija Gasprom je saopštila u međuvremenu da će nakon trilateralnih konsultacija u Berlinu "razgovori sa Ukrajinom o gasu biti nastavljeni danas u Minsku".

U saopštenju ruskog gasnog giganta se napominje da sastanka neće biti "na tehničkom već na visokom nivou" i da će delegaciju Gasproma predvoditi prvi čovjek kompanije Aleksej Miler.

Trilateralni razgovori o gasu između Rusije, Ukrajine i EK u Berlinu trajali su više od šest sati. Detalji nacrta sporazuma nisu objavljeni.

Međutim, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da su tri strane razgovarale o konkretnim količinama i uslovima ugovora o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine.

Aktuelni sporazum između Gasproma i ukrajinskog Naftogaza o tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije ističe 31. decembra. Prethodni trilateralni razgovori su održani 28. oktobra, podsjeća Tas s.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije