Privreda

Solarna elektrana u Petrovcu počela proizvoditi struju

Solarna elektrana u Petrovcu počela proizvoditi struju
Foto: N.N. | Solarna elektrana u Petrovcu počela proizvoditi struju

BOSANSKI PETROVAC - U selu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, prije nekoliko dana puštena je u rad najveća solarna elektrana na području USK, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.

Investitor projekta je privredno društvo "RSV Energy" iz pomenute općine, a proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta iznosi 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat sati.

Prema riječima Aleksandra Stanivukovića, direktora preduzeća koje je investitor, ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 kvadratnih metara i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica.

On je istakao kako preduzeće kojem je na čelu neće stati na ovome, već se planira realizacija još nekoliko sličnih projekata.

Načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić istakao je da lokalne vlasti od početka podržavaju realizaciju ovog uspješnog projekta, te da je ova suradnja najbolji primjer kako javni sektor može uspješno da prati potrebe privatnog kapitala i investiranja u lokalnu zajednicu.

Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić pozdravio je realizaciju ovog projekta, rekavši kako je veoma važno što se radi o iskorištavanju obnovljivih izvora energije i što neće doći do narušavanja prirodnog okoliša.

"Naše je opredjeljenje da na ove prostore dovedemo industriju koja neće biti zagađivač, kako bi naš kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog", kazao je Kadirić.

On je podsjetio kako je prije nekoliko mjeseci nadomak Bihaća započela realizacija projekta izgradnje prve vjetroelektrane vrijedne 120 miliona maraka, te najavio skore izmjene Zakona o koncesijama, koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija koje su vezane za obnovljive izvore energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije