Privreda

Šta treba da znate o alternativi cigaretama

Šta treba da znate o alternativi cigaretama
Foto: N.N. | Šta treba da znate o alternativi cigaretama

Poljska prijestolnica Varšava je od 13. do 15. juna bila domaćin 6. globalnog foruma o nikotinu, koji je ugostio ugledna imena struke, više od 80 svjetskih stručnjaka za nikotin, bolesti povezane s pušenjem, javno zdravstvo, lobiste, ugledna imena nauke i tehnologije, koja se zalažu za svijet bez dima, nevladine organizacije te više od 650 delegata iz cijelog svijeta.

Tehnološka i inovativna rješenja bila su u fokusu foruma: glavnu riječ ima nauka, čiji poslenici pregalački rade na istraživanjima koja će za rezultat imati manje štetne oblike ovisnosti o nikotinu. Na skupu u Varšavi iznesena su najrazličitija mišljenja, a ono što smo uspjeli zaključiti iz brojnih rasprava je kako se pušačima treba ponuditi alternativa. Aktivno se i globalno i na nivou velikog broja zemalja rade kampanje prestanka pušenja, ali nikad nisu polučile preveliki uspjeh. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, 2025. godine će broj ovisnika o nikotinu biti veći od milijardu. Dakle, kažu učesnici foruma, ovu naviku treba učiniti manje štetnom, ako je se ne može iskorijeniti. Alternativa su elektronske cigarete te grijani odnosno heat not burn proizvodi poput IQOS-a. Iako je dokazana njihova manja štetnost po ljudski organizam, u nekim zemljama je njihova upotreba ograničena, a u nekim čak i zabranjena.

David Sweanor je profesor s Pravnog fakulteta, te je u Savjetodavnom odboru Centra za zdravstveno pravo, politiku i etiku s Univerziteta Ottawa. On kaže: "Gdje se to na svijetu daje dozvola za smrtonosne proizvode, a ograničava pristup proizvodima koji su sigurniji? Nažalost, oni koji kažu 'mi se borimo protiv velikih duhanskih kompanija' su zapravo oni koji štite upotrebu cigareta. Zamislite što bismo mogli postići kada bi se javnozdravstveni potencijal sigurnijih nikotinskih proizvoda univerzalno prihvatio", kaže Sweanor te dodaje: "Ipak, prodaja cigareta značajno opada na tržištu SAD, dok broj korisnika alternativnih proizvoda raste. Dešavaju se nevjerovatne stvari, uprkos svim protivljenjima."

Na forumu su razmijenjena najrazličitija iskustva iz svih dijelova svijeta, a ono što smo naučili je da se cijeloj priči o kampanji za prelazak na alternativne proizvode pristupa s respektabilnim naučnim predznanjem. Čak 64 studije pokazale su da alternativni proizvodi smanjuju rizik po zdravlje. "Treba koristiti dokaze i govoriti istinu - to je najjače oružje", kaže Fiona Patten, političarka iz Zakonodavnog vijeća parlamenta australske države Viktorije.

Javni dijalog o alternativama tradicionalnim duhanskim proizvodima otvoren je globalno, a forum u Varšavi bio je odličan temelj da svako od učesnika ponese i prenese iskustva i informacije koje je dobio od relevantnih sugovornika iz svoje matične zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije