Privreda

Stižu plastenici u dobojska sela

Stižu plastenici u dobojska sela
Foto: N.N. | Stižu plastenici u dobojska sela

​DOBOJ - Umjesto one iz uvoza, na trpezi i u zimnici Dobojlija sljedeće godine će se naći paprika koju će svojim vrijednim rukama proizvesti u plastenicima 20 nezaposlenih žena iz ovdašnjih sela.

"Imam jedan manji plastenik, to znači da imam nekog iskustva, pa se nadam da će i ovo da se ostvari onako kako smo zamislili. Uzgajali smo već papriku za kućne potrebe, iskustva su pozitivna, a sada, nadam se, uz pomoć stručnih osoba da će biti još bolje", kazala je Aleksandra Mihajlović iz Osječana.

"Proizvodila sam papriku na otvorenom, ne u plasteniku, prinosi su bili odlični. Plasirala sam na tržnicu u Doboju na veliko, ne na malo. Na otvorenom proizvodimo krastavac, kupus, krompir, otprilike dva dunuma. Svi radimo, a najviše ja (smijeh)", iskrena je Alisa Osmanbegović iz Ševarlija.

Plastenici u dobojska sela stižu u okviru projekta "Podrška ruralnom stanovništvu u generisanju prihoda".

"Ciljna skupina su bile nezaposlene žene s ruralnog područja kako bi tom proizvodnjom u zatvorenom prostoru, odnosno u plastenicima, doprinijele svom kućnom budžetu... Korisnici će proizvoditi papriku zato što je to možda najekonomičnija, najprofitabilnija proizvodnja. To je nekakav pokus za prvu godinu, a za naredne dvije možda će biti uključene druge kulture", kaže Anis Husaković, v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu. 

Vrijednost projekta je nešto manja od 130.000 KM, grad Doboj je učestvovao sa 38.000 KM, korisnici sa deset odsto tj. 12.800 KM i Ministarstvo finansija RS i Vlada Švajcarske uz podršku UNDP-a.

"Projekat je u trajanju od tri godine, u narednom periodu ćemo pomoći i da se proizvod plasira. Da ne bi bilo zloupotreba, da ne bi došlo do otuđivanja plastenika, mi smo ih obavezali da u naredne tri godine moraju da se bave proizvodnjom određenog povrća", pojasnio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Osim plastenika, korisnice će dobiti i sadni materijal, ali i stručnu pomoć tokom procesa proizvodnje.

"Moraju izabrati najbolje parcele jer se radi o intenzivnoj kulturi koja daje visoke prinose, moraju imati dobar sadni materijal i moraju u toku proizvodnje ispuniti sve uslove koje ta biljka traži. Ona traži dosta vode, dobru temperaturu za svoj razvoj, dobru kontrolu štetnika i ako sve to ispunimo, možemo se nadati visokim prinosima te paprike", kaže Dragiša Marković, predstavnik resora stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije