Privreda

Unapređenje privrednog ambijenta zajednički cilj Vlade i Privredne komore

Unapređenje privrednog ambijenta zajednički cilj Vlade i Privredne komore
Foto: Srna | Unpređenje privrednog ambijenta zajednički cilj Vlade i Privredne komore

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je zajednički cilj Vlade i Privredne komore Srpske unapređenje privrednog ambijenta.

"Zbog toga je Privredna komora značajan partner Vlade. Želimo da sve aktivnosti Vlade koje se odnose na povećanje zaposlenosti i plata i poboljšanje privrednog ambijenta provodimo sa Privrednom komorom", rekao je Višković novinarima nakon sastanka sa članovima Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske.

On je istakao da Vlada radi na kreiranju Programa ekonomskih reformi i budžeta za 2020. godinu.

Predsjednik privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da je na sastanku bilo riječi o prijedlogu mjera za Program ekonomskih reformi, navodeći da se Srpska suočava sa problemom nedostatka radne snage i smanjenjem narudžbi za izvozno orijentisane firme.

"Saglasili smo se da svaki mjesec imamo operativne sastanke u cilju rješavanja problema, te da prijedlog ekonomskih reformi bude prezentovan privrednicima da bi na konačnu verziju tog dokumenta mogli iznijeti svoje prijedloge. Ovim dokumentom je potrebno obezbijediti i sredstva za tehnološki razvoj privrednih subjekata", naglasio je Đurić.

Sastanku su prisustvovali ministri zadravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, energetike i rudarstva Petar Đokić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, prosvjete i kulture Natalija Trivić, uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, te ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Čeka se dogovor iz Socijalno - ekonomskog savjeta o najnižoj plati

Višković je izjavio danas će Vlada Srpske u skladu sa ustavnim nadležnostima utvrditi iznos najniže plate u Srpskoj od 1. januara naredne godine, ukoliko ne bude postignut dogovor u Ekonomsko-socijalnom savjetu.

"Vlada Republike Srpske čeka da li će u Ekonomsko-socijalnom savjetu biti pronađeno rješenje. Ako ne bude postignuto, Vlada će utvrditi iznos najniže plate", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da se moraju poštovati zakonska rješenja kada je riječ o utvrđivanju najniže plate.

"Zakonskim rješenjima je definisano da se o najnižoj plati pregovara u okviru Ekonomsko-socijalnog savjeta, odnosno Unija udruženja poslodavaca, Savez sindikata i Vlada. Razgovori su započeti, a nekih značajnih stvari još nema", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije