Privreda

Ukidanje taksa već poguralo izvoz iz BiH

Ukidanje taksa već poguralo izvoz iz BiH
Foto: N.N. | Ukidanje taksa već poguralo izvoz iz BiH

​SARAJEVO - Iako se svi slažu da će trebati vremena za povratak firmi iz BiH na kosovsko tržište, situacija se nakon ukidanja taksa ipak popravlja.

Naime, prema podacima koje su "Nezavisne" dobile iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), u periodu januar - april 2020. godine iz BiH je u samoproglašeno Kosovo izvezeno robe u vrijednosti većoj od 9,2 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine taj iznos bio nešto viši od 4,5 miliona KM.

Podsjetimo, Kosovo je u novembru 2018. godine uvelo takse na uvoz robe iz BiH, a one su ukinute tek 31. marta ove godine.

Iz entitetskih privrednih komora kažu da su pozicije izgubljene, da je  odluka o uvođenju taksa bila nepravedna i da je nanijela veliku štetu izvoznicima iz BiH, koja će se teško sada popraviti.

Privrednici ističu da su neki poslovi nepovratno izgubljeni, da je prošlo puno vremena i da su ih na kosovskom tržištu zamijenile neke druge firme i druge zemlje.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za "Nezavisne" su istakli da se, iako još nisu imali statističke podatke za april, prema informacijama koje imaju, trgovinska razmjena, nakon ukidanja taksa - intenzivirala.

"Međutim, trenutna kriza i sa kovid-19 je sigurno uticala na njen obim, tako da na uvid u realno stanje trgovinskih odnosa i trgovinskih potencijala moramo još sačekati", ističu iz Ministarstva.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, za "Nezavisne" kaže da će trebati dosta vremena, napora i ulaganja za povratak na tržište u  onom obimu koji je BiH imala ranije. 

"Jednom izgubljeno tržište je teško vratiti. Potrebno je dosta vremena i ulaganja za to. Međutim, vjerujemo da će se u narednom periodu izvoz povećavati, prvenstveno da će ga najlakše vratiti sektor metalske industrije, koji i jeste imao najveće učešće u strukturi izvoza na tzv. Kosovo", kazao je Blagojević.

Adin Fakić, direktor "Sarajevske mljekare", koja je do uvođenja taksa bila jedna od kompanija koje su najviše izvozile na kosovski prostor, za "Nezavisne" kaže da su ostali u kontaktu s kupcima, te da su odmah po ukidanju taksa ponovo krenuli s izvozom. 

"Mi smo u ovih mjesec dana uputili 10 kamiona na Kosovo. Sad čekamo povratnu informaciju, odnosno da vidimo kako će sve to ići. Nadamo se da će biti stabilnije, jer nam je i taj prostor potreban za izvoz, posebno sada kad je i korona virus ugrozio promet", kaže Fakić, ističući zabrinjavajući podatak da je u Federaciji BiH u odnosu na isti period prošle godine promet pao za 1,4 milijarde KM.

Inače, u godinama prije uvođenja taksa od 100 odsto, vrijednost izvoza robe iz BiH na tržište samoproglašenog Kosova bila je oko 160 miliona maraka. Prema podacima koje su iznijeli nadležni iz Carina Kosova, nakon uvođenja taksa izvoz iz BiH na tu teritoriju bio je umanjen za 99 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije