Privreda

Završne pripreme za pokretanje nekadašnje fabrike "Terpentin" u Višegradu

Završne pripreme za pokretanje nekadašnje fabrike "Terpentin" u Višegradu
Foto: Srna | Završne pripreme za pokretanje nekadašnje fabrike "Terpentin" u Višegradu
Srna

VIŠEGRAD - Predstavnici opštine Višegrad obišli su danas pogone fabrike boja i lakova "Terpentin", gdje su u toku završne pripreme za početak proizvodnje 1. marta.

Firmom će rukovoditi fabrika "Privredni preporod" iz Banjaluke, koja je i vlasnik, kao i preduzeće "Autometal" iz Višegrada.

Direktor fabrike "Preporod" iz Banjaluke Dragan Borković rekao je da će sa poslovnim partnerima iz Višegrada pokrenuti fabriku 1. marta i vratiti je na tržište ove zemlje.

"To je jedina industrija boja i lakova koja je ozbiljna u BiH i koja ima tradiciju", istakao je Borković.

Vlasnik predzuzeća "Autometal" Petar Đukanović rekao je da su izvršene pripreme i da se startuje s proizvodnjom u fabrici boje i lakova.

"Proizvodićemo veća pakovanja boja za vagone, putnu boju, boje za metal, temeljne i završne, za termoelektrane", istakao je Đukanović.

On je naglasio da će zaposliti deset do 15 nekadašnjih radnika ove firme koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i sadašnjih 22 koliko ima firma "Autometal", te da će se broj zaposlenih povećavati s većim obimom proizvodnje.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je svima poznato da je ovo jedina fabrika ove vrste u BiH.

"Nadamo se da će krenuti s uspješnom proizvodnjom, vjerujem da će uspjeti, a imaće podršku opštine i Vlade Republike Srpske", naveo je Đurević.

Fabrika boja i lakova "Terpentin" osnovana je 1913. godine u Višegradu. U najboljim danima zapošljavala je od 350 do 500 radnika.

U preduzeću su se proizvodili boje i lakovi za drvnu, industriju papira i metalsku industriju, a firma je izvozila svoje proizvode na tržište Češke, Ukrajine i Poljske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije