Tržište

Biće više krugova "prebijanja" dugova

Biće više krugova "prebijanja" dugova
Biće više krugova "prebijanja" dugova
Nikola Salapura

BANJALUKA - RS će u narednom periodu razmotriti unapređenje Sistema za multilateralne kompenzacije i cesije i to u dijelu koji se odnosi na povećavanje učestalosti organizovanja kompenzacija i uvođenje elektronske mjenice, potvrđeno je "Nezavisnim".

To bi, s ciljem unapređenja ovog sistema, bilo sprovedeno dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, gdje bi bile zadržane godišnje dvije obavezne kompenzacije, ali bi bilo uvedeno i 10 dobrovoljnih kompenzacija.

Sve to potvrdio je i Milan Božić, direktor Banjalučke berze, koja je organizator Jedinstvenog sistema za multilateralne kompenzacije i cesije, a koji je rekao da će u narednom periodu biti razmotrena ta mogućnost.

"Veći broj kompenzacija, kao na primjeru Slovenije, omogućava učesnicima bolje finansijsko planiranje te korištenje tog sistema za obavljanje stalnih periodičnih plaćanja. To bi značilo da bi se godišnje mogle organizovati dvije obavezne kompenzacije i 10 dobrovoljnih kompenzacija koje bi bile dostupne učesnicima koji imaju neku vrstu direktnog pristupa", rekao je Božić. Prema njegovim riječima, na taj način bi se Sistem mogao više koristiti za proširivanje poslovanja, jer bi bilo olakšano plaćanje budućih narudžbi robe i usluga putem kompenzacije.

Pored toga, uvođenjem elektronske mjenice dobio bi se novi instrument plaćanja koji bi se jednostavno izdavao, prenosio i realizovao.

"Smanjila bi se mogućnost greške, jer bi se izdavanje vršilo putem Sistema za multilateralne kompenzacije. Primljene mjenice bi se mogle koristiti za dalja plaćanja obaveza. Na dan dospijeća mjenice bi se mjenica iz Sistema mogla automatski slati na naplatu banci kod koje je otvoren glavni račun izdavaoca mjenice", pojasnio je Božić i dodao da bi povjerioci tako dobili pouzdan instrument naplate potraživanja, a stvorene bi bile i pretpostavke za finansiranje putem faktoringa.

Božić je istakao da će o ovim idejama za unapređenje sistema u narednom periodu razgovarati s Ministarstvom finansija, Privrednom komorom i Centralnim registrom hartija od vrijednosti, te je izrazio uvjerenje da će pronaći rješenje koje će biti od koristi privrednicima.

Pored toga, on je istakao da je za godinu dana od uspostavljanja Sistema za multilateralne kompenzacije i cesije, u tri ciklusa, kompenzovano ukupno 350 miliona KM dugova i potraživanja.

"Efekti se odnose na smanjenje nelikvidnosti u privredi i povećanje naplate javnih prihoda", rekao je Božić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kazao je da će Komora dati punu podršku svakoj ideji kojom bi se ovaj sistem multilateralnih kompenzacija unaprijedio i kao takav što više uticao na smanjenje nelikvidnosti, kao osnovnog problema privrede RS. Dodao je da je organizovanje multilateralnih kompenzacija, na čemu je insistirala Privredna komora RS, dala i daje dobre rezultate.

"Da bi sama kompenzacija dala puni efekat, neophodno je da u taj proces budu uključeni svi, odnosno da svi prijave svoje obaveze, ali i da se ovaj proces unaprijedi kako bi ostvarili što bolje rezultate i da bi u što većoj mjeri smanjili nelikvidnost privrede", rekao je Blagojević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije