Tržište

Četvrtu nedjelju zaredom skače cijena nafte

Četvrtu nedjelju zaredom skače cijena nafte
Foto: N.N. | Četvrtu nedjelju zaredom skače cijena nafte
Tanjug

Cijene nafte na svetskim tržištima porasle su i prošle nedelje.

Cijene su skočile zahvaljujući napretku u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, dok je od početka godine cijena barela na londonskom tržištu porasla oko 27 odsto.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje porasla je 3 odsto, na 68,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 odsto, na 61,72 dolara, piše Index.hr.

Rast cijene nafte četvrtu nedjelju zaredom zahvaljuje se optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Nakon što je početkom nedjelje predsjednik SAD-a Donald Tramp rekao je da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, u četvrtak je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Vašingtonom u vezi tog sporazuma.

Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom januara, poruke iz SAD i Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine podržalo je nadu ulagača da će se zaustaviti usporavanje rasta dva najveće svetska ekonomije i dva najveća potrošača nafte u svijetu, što bi trebalo dovesti do jačanja potražnje za "crnim zlatom" u idućoj godini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije