Tržište

Cijene goriva u FBiH padaju, a u RS ne

Cijene goriva u FBiH padaju, a u RS ne
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Cijene goriva u FBiH padaju, a u RS ne

SARAJEVO, BANJALUKA - Dok će cijene naftnih derivata u toku ove sedmice u Federaciji BiH pasti i do 30 feninga po jednom litru, u Republici Srpskoj narednih dana ne bi trebalo doći ni do kakvih promjena cijena.

Naime, iz Federalnog ministarstva trgovine su rekli prije nekoliko dana da, prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su im benzinske pumpe dostavile, zaprimljeno je 730 obavijesti o promjeni cijena i marži.

"Iste se odnose na smanjenje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM do 0,30 KM po litru", naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Na prijedlog ovog ministarstva Vlada FBiH donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima je propisana maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Dodali su da je ova primjena na snazi od 3. aprila.

"Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših", istakli su prije nekoliko dana iz Federalnog ministarstva trgovine.

S druge strane, Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne" da će zasad cijene goriva ostati na ovom nivou, te da nema informacije da će doći do promjena u narednim danima.

"Prosječne cijene su od 2,99 do 3,09 KM za litru dizela i 2,84 do 2,95 KM za benzin, dok je TNG u prosjeku 1,70 KM", naglasio je Trišić.

Radnik jedne benzinske pumpe u Tuzli rekao je da su cijene naftnih derivata prethodnih dana blago pale.

"Tako je za litar dizela potrebno izdvojiti 3,16 KM, dok za isto toliko benzina kupac mora platiti 2,91 KM", kazao je ovaj radnik.

S jedne benzinske pumpe u Zenici su istakli da je takođe došlo do blagog pada cijena naftnih derivata, te da je do pojeftinjenja goriva došlo prije nekoliko dana.

"Trenutno su cijene nešto niže, a za litru benzina potrebno je izdvojiti 2,86 KM, dok litar dizela košta 3,11 KM", navela je radnica ove benzinske pumpe.

Sa "Krajinapetrol" benzinske pumpe u Banjaluci su nam rekli da su cijene naftnih derivata slične kao i prethodnih dana.

"Za litar dizela kupac mora platiti 3,08 KM, a benzina 2,89 KM", istakli su sa "Krajinapetrola".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije