Tržište

Dojče Telekom sprema 5.600 otkaza

Dojče Telekom sprema 5.600 otkaza
Foto: Ilustracija | Dijče Telekom sprema 5.600 otkaza

BERLIN - Gubitaški ogranak Dojče telekoma za IT usluge, kompanija T-sistems, saopštila je da je postigla dogovor sa sindikatima o ukidanju 5.600 radnih mjesta u Njemačkoj.

Veliki broj otkaza je dio strategije generalnog direktora Adela el-Saleha za povratak kompanije na staze profitabilnosti.

Dogovor, koji je postignut nakon višenedjeljnih pregovora, označava proboj za El-Saleha, Amerikanca koji je na čelo T-sistema došao početkom 2018. godine kako bi napravio zaokret u toj firmi koja dugo već važi za "problematično dijete" u sistemu najveće evropske telekom-grupe, prenosi Rojters.

Broj radnih mjesta za gašenje manji je od 6.000, koliko je prvobitno predviđao El-Saleh da će otpustiti od ukupno 17.000 zaposlenih kompanije T-sistems u Njemačkoj.

Prema postignutom sporazumu, 3.765 mjesta će biti ukinuto do kraja 2020. godine, a u slučaju da kompanija i dalje ima problema u poslovanju još 1.200 radnih mjesta će biti ugašeno 2021. godine.

T-sistems će drastično smanjiti broj ispostava u Njemačkoj - na 25 sa sadašnjih 230.

U planu je takođe smanjenje broja zaposlenih u inostranstvu i ubuduće će zapošljavati radnike samo u Mađarskoj, Slovačkoj i Indiji. Planira da na kraju broj zaposlenih u Indiji poveća sa sadašnjih 400 na čak 3000.

T-sistems trenutno na globalnom nivou zapošljava ukupno 37.500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije