Tržište

E-cigarete i manje štetne alternative zahtijevaju adekvatnu regulativu

E-cigarete i manje štetne alternative zahtijevaju adekvatnu regulativu
Foto: N.N. | E-cigarete i manje štetne alternative zahtijevaju adekvatnu zakonsku regulativu

Grupa američkih naučnika okupljenih u Američkoj asocijaciji za unaprjeđenje nauke (AAAS) upozorila je javnost na važnost uvođenja zakonske regulative u oblast elektronskih cigareta, umjesto zabrane ovih proizvoda, a sve u cilju očuvanja javnog zdravlja.

Dodatno, u članku koji je Science Magazine objavio, naučnici upozoravaju da je neophodno napraviti razliku u zakonodavnom okviru:

"Najštetniji nikotinski proizvodi, oni koji sagorijevaju duvan, moraju biti mnogo striktnije i agresivnije regulisani nego manje štetni proizvodi koji ne sagorijevaju duvan", objavljeno je u časopisu i naglašeno da će oni koji propuste da naprave tu razliku "iznevjeriti javno zdravlje". 

Pozivajući se na izvještaj američke Nacionalne akademije nauka, inženjeringa i medicine (NASEM) iz 2018. godine, ova grupa autora je istakla da sistematično prikupljani naučni dokazi pokazuju da e-cigarete, iako nisu potpuno sigurne, jesu manje štetna alternativa tradicionalnim cigaretama.

"Postoje čvrsti dokazi da potpuni prelazak sa klasičnih cigareta na e-cigarete sa nikotinom smanjuje izloženost korisnika brojnim toksičnim i kancerogenim materijama koje su prisutne u cigaretama koje sagorijevaju duvan", dok "zabrana e-cigareta ne bi doprinijela zaštiti javnog zdravlja, već bi poremetila trend koji bi mogao ubrzati nestanak klasičnih cigareta", koje predstavljaju daleko štetniju kategoriju", navodi se u tekstu. 

Članak sugeriše da bi američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), po uzoru na britanski Zavod za javno zdravlje, trebalo da uvede sistem nadzora ovih proizvoda ili da zahtijeva od proizvođača da garantuje sigurnost i kvalitet manje štetnih alternativa. Do sada je ovo jedino uradio duvanski gigant Philip Morris.

Ova kompanija je za svoj uređaj koji ne sagorijeva duvan, IQOS, podnijela zahtjev za komercijalizaciju FDA još u aprilu 2017. godine, zajedno sa velikim brojem naučnih dokaza koji idu u prilog klasifikacijie IQOS-a kao duvanskog proizvoda smanjenog rizika. IQOS je prvi uređaj iz obje kategorije - tehnologije zagrijavanja duhana i elektronske cigarete, koji je dobio FDA autorizaciju za prodaju, dvije i pol godine nakon što je Philip Morris predao zahtjev. FDA je utvrdila da je njegova prodaja, pod uslovom da se sprovodi po utvrđenim marketinškim smjernicama, u skladu sa zaštitom javnog zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije