Tržište

HPK Draksenić čeka investitora u milionskim gubicima

HPK Draksenić čeka investitora u milionskim gubicima
Foto: N.N. | HPK Draksenić čeka investitora u milionskim gubicima
Dejan Tovilović

BANJALUKA - Hemijska prerada kukuruza (HPK) Draksenić, kod Kozarske Dubice, biće privatizovana kroz poseban program koji će pripremiti Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpke s obzirom na to da se nije pojavio investitor koji bi otkupio državni kapital u ovom preduzeću.

Vlada Republike Srpske je prošle godine skinula HPK sa liste preduzeća od strateškog značaja da bi se omogućila prodaja akcija državnog kapitala u ovom preduzeću putem berze i na taj način jednostavnije i efikasnije izvršila transformacija vlasničke strukture. To je urađeno nakon što je 2018. godine iskazan interes potencijalnih kupaca za kupovinu državnog kapitala. Međutim, nedavno ih je ponovo vratila na tu listu.

"U proteklom periodu putem berze nije realizovana prodaja akcija ovog preduzeća. Imajuću u vidu poslovanje ovog preduzeća u zadnje tri godine, kao i trenutni privredni ambijent, potrebno je da se ono uvrsti na listu preduzeća od strateškog značaja kako bi u skladu sa zakonom IRB RS pripremila poseban privatizacioni program", navodi se u obrazloženju Vladine odluke.

Podsjećamo, Akcijski fond Republike Srpske ima u navedenom preduzeću vlasništvo nad 68,58% akcija.

Dok IRB traži način da se "riješi" akcija u ovom privrednom društvu, ono gomila dugove i posluje na ivici likvidnosti.

Jovica Šuman, direktor HPK, nije bio pretjerano zainteresovan za razgovor o poslovanju u ovoj godini.

"Spremamo sjednicu Skupštine akcionara i tada ćemo imati tačne podatke. Ne bih sada da pričam napamet", kazao nam je kratko on.

Podaci iz 2018. polazuju kako su u toj godini poslovali sa gubitkom od 4,63 miliona maraka, a u prva tri mjeseca ove godine poslovni minus je iznosio 1,68 miliona KM. Ako se u zbir uzme i 2017. godina, akumulirani gubitak iznosi preko devet miliona maraka.

"Društvo je po godišnjem obračunu za 2018. godinu iskazalo veće kratkoročne obaveze od tekuće imovine za iznos od 4.650.384 KM, što ukazuje da će se društvo u narednom periodu suočiti s poteškoćama u vršenju svoje djelatnosti", navodi se u revizorskom izvještaju.

Nikola Torbica predsjednik Sindikalne organizacije u ovom preduzeću, rekao je za "Nazavisne" kako ovakav način poslovanja više ne funkcioniše.

"Radnici imaju stav kako je privatizacija naš jedini spas", kazao nam je on.

Inače, kao jedan od potencijalnih kupaca u posljednjih nekoliko mjeseci spominjan je brčanski "Bimal", ali je, prema svemu sudeći, odustao od te namjere.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije