Tržište

Inflacija pritisnula javnu kuhinju za bebe u Bratuncu, rade od danas do sutra

Inflacija pritisnula javnu kuhinju za bebe u Bratuncu, rade od danas do sutra
Foto: Ustupljena fotografija | Inflacija pritisnula javnu kuhinju za bebe u Bratuncu, rade od danas do sutra

BRATUNAC - Inflacija koja je ove godine uzdrmala bh. tržište svoje posljedice je ostavila i na javne kuhinje za bebe, koje sada za isti obrok zbog poskupljenja osnovnih namirnica moraju izdvojiti i do tri KM više.

Naime, početkom ove godine jedan obrok se mogao spremiti za šest KM, a sada, samo nekoliko mjeseci kasnije, za isti obrok moraju izdvojiti od sedam do devet KM.

Kazala je ovo za "Nezavisne novine" Aida Sadiković Mehonić, osnivačica Udruženja "Obraduj nekoga" iz Bratunca, koje je otvorilo prvu javnu kuhinju za bebe.

"Najviše nas je pogodilo poskupljenje mlijeka. Roditelji se brinu da će skočiti i na četiri KM te nam se zbog toga sve više obraćaju", kazala je Sadiković Mehonićeva.

Prema njenim riječima, rade od danas do sutra, odnosno od mjeseca do mjesec zbog, kako kaže, krajnje nestabilnog tržišta.

"Imamo 30 redovnih korisnika i oko 100 beba čiji roditelji nam se s vremena na vrijeme obraćaju tražeći jednokratnu pomoć", kazala je ona.

Iako je broj korisnika javne kuhinje fiksan i nepromijenjen, potreba za njima je sve veća, a s tim i lista čekanja sve duža, a oni se, prema riječima Sadiković Mehonićeve, bore najbolje što mogu.

"Kod nas svoj obrok svakodnevno dobije 30 najmlađih građana, ali nažalost, zahtjevi roditelja su sve češći. Iako oni dobijaju podsticaje, to nije dovoljno da se izbore sa poskupljenjima", kazala je  ona.

Situacija se nije ustabilila još od perioda pandemije izazvane virusom korona, ali i dalje uspijevaju da zahtjeve ovih 30 korisnika zadovolje.

"Bez obzira na sve, naš opstanak nije doveden u pitanje", ističe Sadiković Mehonićeva.

Zahvaljuje na donacijama koje im pristižu, a koje su, prema njenim riječima, uprkos inflaciji zadovoljavajuće.

"Naš narod voli da donira, čak i kad nema za sebe. Nije rijetka situacija da donatori postanu korisnici", kazala je ona.

Period novogodišnjih praznika za najugroženije građane, pogotovo one sa malom djecom, može da bude dosta nepredvidiv, te upravo zbog toga oni organizuje posebne akcije kako bi najmlađi dobili paketiće.

"Pred kraj svake godine dobijamo donacije od pojedinaca i društveno odgovornih preduzeća. Očekujemo da ćemo za Novu godinu obradovati 60 beba obućom i zimskom opremom koja im je sada neophodna", kazala je Sadiković Mehonićeva.

Želja im je da sve bebe na njihovom području imaju zadovoljene osnovne potrebe i da roditelji ne moraju razmišljati da li će one imati šta da jedu.

Podsjeća da je stalnih korisnika bilo 60 prije nego što su bili prinuđeni da ovaj broj prepolove. "

Naši korisnici su većinom samohrane majke, radno nesposobni roditelji, korisnici Centra za socijalni rad Bratunac, višečlane porodice bez riješenog stambenog pitanja", kaže Sadiković Mehonićeva.

Pored redovnih 30 korisnika,  imaju njih 35 na listi čekanja, a ukupno kroz projekte zadovoljavaju osnovne potrebe za 150 korisnika.

"Ukoliko imamo dovoljno donacija, korisnike sa liste čekanja redamo po stepenu ugroženosti te na adresu šaljemo pakete u vidu jednokratne pomoći", zaključuje ona.

Podsjećamo da je javna kuhinja za bebe Udruženja "Obraduj nekoga" prva javna kuhinja ove vrste otvorena u Bratuncu 2021. godine usljed teške situacije izazvane virusom korona, a koja je nastavila redovno da radi sa pretpostavkom da će se broj korisnika uvećati.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije