Tržište

Pratite nas na Google news

Na minimalcu više od 12.200 radnika

Na minimalcu više od 12.200 radnika
Foto: N.N. | Na minimalcu više od 12.200 radnika
N.N.

​BANJALUKA - Na najnižu propisanu platu u Republici Srpskoj u iznosu od 440 maraka na kraju prošle godine bilo je prijavljeno ukupno 12.261 radnika, podaci su Poreske uprave RS.

Minimalnu platu u martu 2018. godine primalo je 13.790 zaposlenih, a ona je tada iznosila 410 maraka, dok je u martu 2017. na minimalac od 395 maraka bilo prijavljeno 11.356 radnika.

I dok sindikat zagovara što hitnije povećanje minimalca i prosječne plate u Srpskoj, za šta imaju podršku i nadležnih institucija, privrednici tvrde da sada za to nije najpovoljniji tajming.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da je smanjenje poreza i doprinosa realan osnov za povećanje plata i njihov rast je svakako potreban. Međutim, u ovom trenutku nerealno je očekivati povećanje prosječne plate na 1.000 maraka, zbog toga što naša privreda, kako kaže, nema za to kapaciteta. Potrebna je, kaže, kvalitetna analiza.

- Ako je prosječna plata došla blizu iznosa od 900 maraka, sada nema kapaciteta da bude povećana na 1.000 KM. Ne treba davati procjene bez neke dobre analize - smatra Ćorić.

Dodaje da i povećanje najniže plate nije sada dobro, već to pitanje treba razmatrati  na kraju poslovne godine.

- Budžeti su već usvojeni, potpisani ugovori firmi sa ino-partnerima i svako narušavanje ovih segmenata može dovesti privrednike u probleme - zaključio je Ćorić i podsjetio da je lani već dva puta povećana najniža cijena rada. Za odliv radne snage, kako dodaje Ćorić, nisu krive samo niske plate.

- Odlaze i ljudi koji imaju izuzetno dobre plate. To je više opredjeljenje i splet raznih okolnosti, nego niska primanja - dodao je Ćorić.

S druge strane, predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže povećanje plata mora što prije doći, jer samo na taj način možemo spriječiti masovni odlazak radnika.

- I poslovnoj zajednici i Vladi Srpske i sindikatima je potpuno jasno da radnu snagu koja će graditi RS mogu zadržati jedino bolji uslovi rada i veće plate i tu nema nikakve dileme - poručila je Mišićeva.

Radnici u Srpskoj u ovoj godini mogu očekivati povećanje prosječne plate na 1.000 maraka, a najniže na 500 maraka. Premijer RS Radovan Višković izjavio je i da će Vlada predložiti Narodnoj skupštini RS zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima, Republika iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa. Taj zakon će se, kako ističe Višković, vrlo brzo, najkasnije za mjesec, pojaviti u Narodnoj skupštini.

(Glas Srpske)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije