Tržište

Prodat RTL Hrvatska

Prodat RTL Hrvatska
Foto: RTL HR | Prodan RTL Hrvatska

RTL je prodan kompaniji Central European Media Enterprises (CME). Riječ je o bivšem vlasniku Nove TV.

Za RTL Hrvatska CME će RTL Grupi platiti 50 miliona evra. Očekuje se da će se transakcija finiširati u drugom kvartalu ove godine.

Kao dio transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korištenje RTL brenda u Hrvatskoj, ističe se u saopštenju PPF Grupe.

Ta transakcija podliježe uobičajenim uslovima zaključenja, uključujući dobijanje odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Agencije za elektroničke medije u Hrvatskoj.

RTL Grupa je imala većinsko vlasništvo nad RTL-om Hrvatska nakon što ga je osnovala 2004, a od sredine 2015. bila je u potpunom vlasništvu te firme. Sada stopostotno vlasništvo u RTL-u Hrvatska preuzima CME.

"Želimo zahvaliti menadžmentu i svim zaposlenicima RTL-a Hrvatska na njihovom radu, strasti i posvećenosti. U proteklih 18 godina RTL Hrvatska je izrastao od prvog komercijalnog kanala zemlji u kompaniju sa porodicom od osam TV kanala, digitalnim servisima i svojom izdavačkom kućom. RTL-ova novinarska ponuda je i ostaće esencijalna za medijski pluralizam u Hrvatskoj", rekao je izvršni direktor RTL Grupe Elmar Heggen. Dodao je kako CME ima resurse da dalje razvija RTL Hrvatska.

CME 2017. prodao Novu TV

Inače, CME posjeduje i vodi poslovanje vodeće srednjoevropske SVOD (usluga videa na zahtjev) platforme VOYO, kao i pet vodećih televizija u Bugarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Emituje 33 televizijska kanala, zemaljska (free-to-air) i naplatna, te doseže ukupno 45 miliona gledalaca. CME je Novu TV 2017. godine prodao United Grupi, koja je vlasnik i N1 televizije.

"PPF kao kompanija je uvijek otvoren prema zanimljivim idejama za rast i ulaganja, a vidimo da je Adria regija rastuća regija s iznimnim potencijalom. Imamo vrlo uspješnu operaciju s ProPlus-om u Sloveniji i vjerujem da te dvije zemlje jadranske regije mogu paralelno dobro raditi. Kao i na drugim tržištima, i u Hrvatskoj ćemo se fokusirati na digitalizaciju i stvaranje lokalnog sadržaja nastavljajući se isticati po pluralističkom i visokokvalitetnom novinarstvu", izjavio je Didier Stoessel, glavni izvršni direktor CME-a za Republiku Češku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

PPF Grupa posluje u 25 zemalja, investira u više sektora, uključujući finansijske usluge, telekomunikacije, medije, biotehnologiju, nekretnine i inženjering. Doseg PPF Grupe proteže se od Evrope do Sjeverne Amerike i širom Azije. Grupa posjeduje imovinu vrijednu 40,3 milijarde evra i zapošljava 80 hiljada ljudi širom svijeta, zaključuje se u saopštenju.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije