Intervju

Crnkić: Imovinski cenzus za bivše borce tek od 2011.

Crnkić: Imovinski cenzus za bivše borce tek od 2011.
Crnkić: Imovinski cenzus za bivše borce tek od 2011.

Imovinski cenzus pri odobravanju naknada bit će uveden za ratne heroje, porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, ali će njegova primjena početi tek početkom 2011. godine, kaže Zahid Crnkić, ministar za boračka pitanja Federacije BiH.

Uvođenje cenzusa jedan je od zahtjeva Svjetske banke za dodjelu kredita FBiH, a Crnkić ističe da predstavnici ove banke primjenu imovinskog cenzusa traže odmah na početku naredne godine.

"Izmjene zakona nisu upućene ni na Vladu FBiH, a za njihovo usvajanje u parlamentu treba najmanje dva-tri mjeseca. Zbog toga ćemo inzistirati da primjena cenzusa počne od 2011. godine", ističe Crnkić.

NN: Ko će sve biti obuhvaćen imovinskim cenzusom?

CRNKIĆ: Svjetska banka traži uvođenje imovinskog cenzusa za ratne vojne invalide sa 20, 30, 40 i 50 odsto invalidnosti, odnosno za osobe s nižim stepenom invalidnosti jer ih smatraju radno sposobnim. Njim će biti obuhvaćeni i ratni heroji. Iz Svjetske banke primjenu cenzusa traže odmah s početkom naredne godine. S obzirom na proceduru usvajanja zakona, molio sam ih da primjena cenzusa počne od 2011. godine.

NN: Koliki će biti imovinski cenzus?

CRNKIĆ: Prijedlog Svjetske banke bio je da cenzus za četvoročlanu porodicu bude 800 KM, odnosno da takva porodica ne može dobiti naknadu ako svi zajedno imaju više od 800 KM primanja. To smo ocijenili nerealnim. Predlagao sam pošteniji način, i to da cenzus bude 1.200 KM pa da nekome čija su primanja 300 KM namirimo 900 KM kako bi imao 1.200 KM ili da osobi s primanjima od 800 KM namirimo još 400 KM do predviđenih 1.200 KM. U ponedjeljak i utorak ponovo ćemo se sastati s predstavnicima Svjetske banke i konačno utvrditi šta će biti proslijeđeno na usvajanje Vladi FBIH.

NN: Šta još Svjetska banka traži od vlasti u FBiH?

CRNKIĆ: Svi njihovi zahtjevi odnose se na tri zakona: Zakon o pravima branilaca i njihovih porodica, Zakon o demobilisanim borcima i dobitnicima najviših ratnih priznanja. Traže da promijenimo Zakon o pravima branilaca i njihovih porodica. Pokušat ćemo utvrditi stavku u ovom zakonu da će primanja svake godine biti usklađena s procentom inflacije pošto usklađivanje naknada s prosječnom platom nije realno. Traže da uvedemo koeficijent kako bismo u kriznim situacijama, kada nedostaje novca, mogli upravljati raspoloživim sredstvima, kao i uvođenje imovinskog cenzusa. Traže ukidanje Zakona o demobilisanim borcima od 1. januara naredne godine. Napravili smo prednacrt odluke po kojoj će prestati primjena zakona, ali ćemo ljudima s pravosnažnim rješenjima isplaćivati naknade do maja naredne godine. Najviše smo razgovarali o dobitnicima najviših ratnih priznanja. Od prvih dana predstavnici Svjetske banke izričiti su u svom zahtjevu i traže ukidanje ovog zakona također od 1. januara naredne godine.

NN: Hoće li prestati primjena ovog zakona naredne godine?

CRNKIĆ: Ne pristajemo na to makar propao aranžman i krediti Svjetske banke. Ne damo naše heroje ispod nivoa dostojanstva. Predložio sam im uvođenje imovinskog cenzusa i za ovu kategoriju, što su prihvatili. Nisu tačni njihovi navodi da se 7,5 odsto bruto društevnog proizvoda troši na boračku i socijalnu zaštitu. To je uveličavanje. Svjesni smo da bismo imali mnoštvo razvojnih projekata da nije davanja iz budžeta boračkim i socijalno-ugroženim kategorijama. Ne bi nam trebao ni MMF. Činjenica je da možemo uspostaviti razvojno i ekonomsko društvo, pravnu državu, ali prije svega moramo biti humani.

NN: Je li ovo konačan stav kada je riječ o ratnim herojima?

CRNKIĆ: Jedino je još sporna primjena cenzusa jer inzistiraju da to krene s početkom naredne godine. Kazao sam im da neke stvari ne mogu biti riješene preko noći. Moramo utvrditi visinu cenzusa, hoće li to biti na osnovu primanja osoba ili na osnovu vrijednosti njihove imovine. Molili smo ih da primjena cenzusa za sve počne 1. januara 2011. godine.

NN: Zakon o reviziji rješenja u oblasti boračko-invalidske zaštite poslanici će razmatrati 1. decembra. Kakav ishod očekujete s obzirom na to da je zakon u proceduru upućen sa dva različita teksta?

CRNKIĆ: Kakav god zakon usaglasimo s udruženjima, uvijek se nađu "dušebrižnici" iz stranaka koji predlažu amandmane na zakone. Prihvatam sve opcije. Ovdje je sporan član 16. Predstavnici udruženja proistekli iz Armije BIH traže privremenu obustavu naknada, dok se predsatvnici udruga proisteklih iz HVO-a protive tome.

NN: Prođe li zakon u parlamentu, kada će početi revizija i koliko će koštati?

CRNKIĆ: Revizija bi trebalo da počne odmah početkom sljedeće godine. U skladu s prijedlogom ovog zakona, koštat će 2,8 miliona KM. Najveće stavke su troškovi rada Instituta, odnosno troškovi obrade nalaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije